Бившият здравен министър: Трябва да се затварят лечебни заведения

ОFFNews 21 април 2015 в 21:05 3755 3

д-р Стефан Константинов.
д-р Стефан Константинов.

Бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви пред bTV, че бройката на лечебните заведения трябва да бъде намалена.

Така ще може останалите болници и центрове да повишат качеството си на работа, като към тях бъдат насочени повече пари, които в момента се разпръскват по многото лечебни заведения. Лекарите в тези болници освен повечето работа ще получат и достойно заплащане.

Константинов подкрепя Петър Москов в идеята му за здравна карта и конкурентен принцип на финансиране на лечебните заведения от НЗОК.

Той изтъкна, че сегашният министър се радва на широка обществена подкрепа, която обаче не трябва да се страхува да жертва в името на непопулярни, но необходими реформи.

Едно от нещата, които обаче не одобрява, е идеята за разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен. 

"Проблемът е, че обществото не си е организирало така здравеопазването, че с парите, които имаме, да си направим що-годе добро качество. Сега има 48 центъра по инвазивна кардиология. Сигуно ще се отворят 80 при тази система, но нищо няма да постигнем. Хората ще плащат за нещо, но няма да получават нищо", заяви той.

В момента здравето на българите се подобрява, а дълголетието им се увеличава, но болниците продължават да "въртят" все повече хора, защото в противен случай няма да може да се издържат при съществуващата здравна система.

Константинов е сигурен, че в държавата съществуват сериозни фармацевтични и здравни лобита, тъй като това е сектор, в който страната влага 3,5 милиарда лв., а хората със собствени средства наливат поне от 2 милиарда, което превръща здравеопазването в апетитен сектор и пречи на реформите.

Той посочи, че министрите се сменят, но ако се погледне по-надолу по стълбицата, ще се видят едни и същи служители, които не се сменят и всъщност държат властта в ръцете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!