Генни вариации повишават риска от затлъстяване 6 пъти

OFFNews 05 април 2024 в 09:45 872 0

гени

Снимка Pixabay

Откритията са публикувани в сп. Nature Genetics.

Учените откриха редки генни вариации, които могат да повишат риска от затлъстяване до шест пъти, съобщава ДПА.

Изследователи от Съвета за медицински изследвания (MRC) във Великобритания са идентифицирали генетични варианти в два гена, които оказват едно от най-големите влияния върху риска от затлъстяване, открити до момента.

Експертите предполагат, че откритите редки варианти в гените BSN и APBA1 са едни от първите идентифицирани гени, свързани със затлъстяването, при които повишеният риск се наблюдава едва в зряла възраст.

Професор Джайлс Йо, автор на изследването, работещ в отдела за метаболитни заболявания на MRC, обясни: „Идентифицирахме два гена с варианти, които оказват най-силното въздействие върху риска от затлъстяване, което някога сме наблюдавали. По-важното е обаче, че едната от вариациите е свързана с появата на затлъстяване в зряла, а не в детска възраст. По този начин се прави връзка между генетика, невроразвитие и затлъстяване“.

Изследователите са използвали данни от Биобанката на Великобритания и друга информация, за да извършат генетично секвениране на повече от 500 000 души.

Те установили, че генетичните варианти в гена BSN, (известен също като Bassoon), могат да повишат риска от затлъстяване до шест пъти. Той е свързан и с повишен риск от неалкохолна мастна чернодробна болест и от диабет тип 2.

Установено е също, че вариантите на гена BSN засягат един от 6500 възрастни.

За разлика от гените за затлъстяване, идентифицирани в предишни проучвания, вариантите в BSN и APBA1 не са свързани със затлъстяването в детска възраст. Това кара изследователите да смятат, че може би са открили нов биологичен механизъм за затлъстяването. Те допускат, че свързаната с възрастта невродегенерация влияе върху контрола на апетита.

Откритията са публикувани в сп. Nature Genetics.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки