Ген. Мутафчийски: Очакваме пик след 3 седмици

Страната е на 26-то място по заболяеваемост и на 13-то място по смъртност в Европа

Янка Петкова 04 февруари 2021 в 10:42 3976 0

Снимка Архив/БТА

При предишната вълна пикът е бил преминат за 7 месеца, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболели. В момента  нивото е 113 на 100 000, което предполага, че пикови стойности ще бъдат достигнати не за 7, а за 3 седмици. Това каза шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в коментар за епидемичната обстановка у нас на брифинг на здравните власти.

Шефът на НОЩ коментира и данните за смъртността, като подчерта, че по този показател не е достигнато плато, нивата са спаднали до 7,9 на 100 000 души население, след което са започнали да се покачват пак. Колкото и да ми е неприятно да съм лошият вестител, данните показват тенденция на увеличаване на разпространението, обобщи ген. Мутафчийски.

Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Това, че са разрешени фитнесите, не значи, че са безопасни, напротив те са най-опасни, коментира Мутафчийски. 

Той каза още, че от края на миналата седмица има раздвижване в болниците, за целта е проведена среща с директори на столични лечебни заведения. Проф. Мутафчийски съобщи и данни за приема във ВМА - само за понеделник в лечебното заведение са приети 13 души. Толкова са били общо хоспитализираните преди това за седмица, уточни той.

Шефът на щаба съобщи за сигнали за хотели и молове, в които не се спазват противоепидемични мерки, и подчерта, че това е отговорност на ръководствата на обектите.

Мутафчийски предупреди директорите на лечебни заведения да се подготвят за следваща вълна и даде пример с военните болници у нас, като обясни, че складовете са заредени с лични предпазни средства за период месеца напред, осигурени са най-необходимите медикаменти, апаратите за обдишване в реанимацията се подлагат на профилактика, а кислородните системи се преглеждат най-щателно. Всяка клиника, която е била COVID звено, е в готовност за 48 часа отново да се трансформира в звено за пациенти с вируса, разясни още той.

Ангелов: Доволни сме от постигнатите резултати, но не трябва да сме лекомислени

Европа се готви за трета вълна, да не бъдем лекомислени, а готови, ако дойде у нас със същата сила, каза министърът на здравеопазването на брифинга на здравните власти и даде пример с Португалия, където има вече 14 000 жертви на пандемията, от които половината са от последните две седмици. 

Той потвърди, че има раздвижване на заболяемостта в София. Ситуацията се следи на всеки 12 часа, увери той. Към момента заетостта на леглата за неусложнените случаи е 32%, а 38% е заетостта на интензивните легла в страната.

Доц. Кунчев: На 26-то място сме по заболяемост в ЕС, на 13-то по смъртност

Няма съществена промяна в позицията на страната спрямо другите държави в Европа на база 14-дневна заболяемост. Има обаче раздвижване в отделните области в страната, съобщи главният държавен здравен инспектор.
В червената зона са 8 области, най-много са новозаразените в Кюстендил - 245 на 100 0000 души население, най-ниска е заболяемостта в Търговище - 36 на 100 000.

Ситуацията все още е много добра, ние сме сред 5-те страни в най-светлата зона в Европа, но тенденцията вече се обръща, прогнозата е, че или ще има постепенно покачване на заболяемостта като във Франция, сравнително бавно, или стремително като в Португалия, каза още главният здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови