Гърция поиска общоевропейски мерки срещу недостига на лекарства

OFFNews 04 януари 2023 в 10:33 474 0

лекарства

Снимка Unsplash

Гръцкият здравен министър е призовал ЕК да бъде „повишено производството на лекарства“ в Евросъюза

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова Европейската комисия да вземе мерки за преодоляване на недостига на лекарства, информира в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Според съобщение на гръцкото министерство на здравеопазването вчера Плеврис е изпратил писмо до еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес, в което призовава за „централна политика на ниво Европейски съюз по проблема с недостига на лекарства, пред който са изправени всички държави членки на Европейски съюз."

„Държавите членки се опитват да се справят с този проблем чрез вътрешни процедури, но въпреки това е наложително да има централизирана политика на ниво целия Европейски съюз за справяне с проблема“, пише Плеврис.

Гръцкият здравен министър е призовал ЕК да бъде „повишено производството на лекарства“ в Евросъюза, допълва Франс прес.

В понеделник министерството на здравеопазването обяви серия от мерки в опит да се справи с недостига. Те включват повишаване на цените на много евтините лекарства, така че те да бъдат продавани на гръцкия пазар, а не на международния пазар, където цените им са много по-високи, отколкото в Гърция.

Гръцката агенция по лекарствата (EOF) забрани износа на определени продукти, които не достигат, и уточни, че част от недостига се дължи на проблеми в в глобалната верига на доставки.

Председателят на съюза на гръцките фармацевти Константинос Лурантос каза, че произвежданите в страната лекарства са сред най-евтините в Европа и се изнасят на много по-високи цени. Той посочи пред финансовия сайт „Нафтемборики“, че ситуацията се влошава.

Гръцкият здравен министър обеща да засили проверките на търговците на едро в опит да ограничи износа на лекарства, които не достигат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews