МЗ проверява сигнали за недостиг на лекарства

Въпреки създадената система за проследяване на медикаменти СЕСПА и учредения Специализиран съвет по контрол на лекарствата, дефицитът на някои лекарствени продукти не е преодолян

OFFNews 14 декември 2022 в 12:01 969 0

лекарства

Снимка Pixabay

Контролът върху веригата за снабдяване с медикаменти е на Изпълнителната агенция по лекарствата

Министерството на здравеопазването проверява сигнали за недостиг на някои лекарства в аптеките у нас. Дефицитни са два медикамента за инхалации, лекарство за понижаване на кръвната захар, антидепресант, два инсулина и нискомолекулни хепарини и антикоагуланти. Това са съобщили от здравното ведомство за БТА.

Оттам добавят, че са в непрекъснат контакт с Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), която осъществява надзора на пазара на лекарствените продукти у нас. ИАЛ има и механизмите за мониторинг и контрол върху веригата за снабдяване с медикаменти, уточняват от МЗ.

С цел да бъде избегнат подобен дефицит в аптечната мрежа беше създадена Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (СЕСПА). Според тази система лекарства, при които е установен недостиг, влизат в забранителен списък и не могат да бъдат изнасяни.

Резултатите от работата на системата обаче предизвикаха нови спорове между собственици на аптеки и търговци на едро. От аптеките поискаха складовите наличности на вносителите и производителите да бъдат видими, тъй като според тях изкуствено се задържат медикаменти и износът продължава.

Търговците на едро обявиха твърденията за спекулация и посочиха съвсем други причини за дефицита на някои медикаменти - временно преустановен внос, дерегистрация, липса на регистрация на някои медикаменти у нас или откровена спекулация от страна на аптеките. От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства изтъкнаха, че възможно решение е насърчаването на паралелната дистрибуция у нас. 

Преди месец зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов призна, че вследствие на извършени от ведомството проверки е установено, че данни за задържане на лекарства от търговците на едро има. По-късно обаче той беше опроверган от служебния министър Асен Меджидиев, според когото нарушенията на търговците на едро не са причина за недостига на лекарства.

За да бъде преодолян проблемът към Министерството на здравеопазването беше създаден Специализиран съвет по контрол на лекарствоснабдяването, който трябваше да контролира цените и наличността на медикаментите. Взето бе решение за надграждане на функционалностите на СЕСПА и за създаването на единна номенклатура на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, с поставянето на специален код върху опаковката на всеки медикамент.

На 15 декември, по инициатива на депутата от "Демократична България" Кремена Кунева, в здравното министерство ще се проведе среща по темата, със зам.-здравният министър д-р Златанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови