Проверки за резервни лекарства в Гърция. Спират дейността на всеки, който не сътрудничи

Решението беше взето след отказа на два фармацевтични склада да предоставят достъп до наличностите им

OFFNews 29 декември 2022 в 10:58 1070 0

лекарства

Снимка Pixabay

Проверяват търговците на едро за нелегален износ

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис съобщи в Туитър, че поради недостиг на лекарства в света ще се спира дейността на всеки, който не сътрудничи при проверка на резервите, предаде АНА-МПА.

Той заяви вчера, че „поради глобалния недостиг на лекарства, поради голямото търсене и намаленото производство, никой няма да си играе с общественото здраве. Нарежданията са ясни: преустановяване на дейността на всеки, който не сътрудничи“. Това засяга всички - фармацевтични компании, складове, аптеки, пише в съобщението си в Туитър.

Взетите мерки от министерството на здравеопазването на Гърция са породени от отказа на два фармацевтични склада да бъде проверена наличността им. Вследствие на отказа им е спряно разрешителното за търговия на едро с лекарства, докато не бъдат проверени от гръцката Национална агенция по лекарствата, пише вестник „Тема“. Двете аптеки нямат право да съхраняват и разпространяват фармацевтични продукти през този период.

В "Тема" се припомня, че Плеврис също така е поискал от Национална агенция по лекарствата да провери фармацевтичните складове за вероятни нелегални износи на лекарства с оглед на постоянно нарастващата липса на много препарати в страната.

Проблемът с недостига на лекарства е актуален и у нас от месеци. За да бъде преодолян дефицитът бяха създадени система за проследяване на медикаменти СЕСПА и Специализиран съвет по контрол на лекарствата. В аптеките в страната все още липсват седем медикамента, сред които лекарства за диабетици и болни от астма и ХОББ.

От здравното министерство първоначално обявиха, че търговци на едро задържат лекарства в складовете си, впоследствие министър Асен Медждиев заяви, че те са толкова незначителни, че не се налага да се вземат мерки спрямо тях. Проверките на здравното ведомство продължават, но ефект от половинчатите действия няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови