Фондът за лечение на деца отказа да доплати операцията на 6-годишно дете в Австрия

OFFNews 28 юни 2018 в 09:30 4136 0

Фондът за лечение на деца отказа да доплати операцията на 6-годишно дете в Австрия

Снимка bTV

Фондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по операцията на 6-годишно дете в Австрия. Процедурата вече е извършена, а нейното финансиране е било предварително одобрено от Фонда. Родителите на Анелия Витанова обаче получават две фактури в деня на изписването ѝ, съобщава bTV.

Анелия мечтае един ден да ходи сама. Тя се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа. „Не може да ходи, движи се с помощта на родителите си и с помощни средства. Операцията дава шанс доколкото да помогне за развитието ѝ, да ѝ се изправи стойката и да коригира походката си. Всичко зависи от работата с нея и рехабилитацията ѝ”, споделя бащата на детето Юлиян Витанов.

За операцията са кандидатствали към Фонда за лечение на деца и са били одобрени. „Изискаха да ползваме дарителската ни сметка за транспорт и настаняване, от съда в Перник отказаха тези пари на основата на това, че имаме договор с фонда, който обещава да плати всички разходи, транспорт, операцията и три прегледа след операцията”, уточни бащата.

След изписването на Анелия родителите ѝ получават две фактури. Едната за 616 евро, а другата за малко над 8700 евро. По-малката сума обяснили с това, че била за придружител и не била пусната към офертата. А за другите пари посочили, че били за операцията - анестезиология, операция, всичко.

Д-р Мариета Райкова, която е директор на Фонда, посочи, че издаденият формуляр S2, с който родителите са отишли да лекуват дъщеря си покрива оперативното лечение и настаняването при общи условия. „Лечението на детето е финансирано. Попитахме болницата за допълнителните средства и те казаха, че са пари за специални условия за настаняване. При разговор с родителите обясних, че процедурата при всяко дете, когато има доплащане е, че отпускането и одобряването става чрез обществения съвет”, коментира тя.

Бащата отрича да са били настанявани по специален начин и по думите му дори не са попитани какъв тип настаняване искат.

Райкова уточни, че одобреното финансиране е по оферта от преди година, когато Анелия е била одобрена за лечението. Тя отрича семейство Витанови да трябва да пускат молба за одобряване на новите разходи. „Доплащането не иска нова молба, наясно сме, че трябват средства. Има и други случай, в които се налага. Не мога да кажа кога Фонда ще плати тези пари”, посочи тя.

Заседанието на Обществения съвет е на 4 юли и тогава ще се вземе решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови