Фелдшерите са в стачна готовност, искат съсловна организация

OFFNews 07 февруари 2024 в 11:09 519 1

линейка

Снимка Министерство на здравеопазването

Линейка

Расте недоволството сред фалдшерите в страната заради бавенето на законопроект за самостоятелна съсловна организация.

Това ни принуди да изявим една позиция пред институциите, с която настояваме за разглеждане на този законопроект за отделна съсловна организация на лекарските асистенти. Дали сме срок на политиците - като последен шанс да се справят с това нещо, до 19 февруари. След това ще се наложи да си говорим от улицата. Ако не бъдат чути исканията, протестите вероятно ще протекат пред самите лечебни заведения, като от ден на ден те ще се увеличават с по един час - няма да работим, а ще излизаме пред сградите със съответните плакати, заяви пред БНР Александър Александров, председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите и допълни, че те са поставени в ситуация на анонимност от години.

Позицията за предстоящи протести е изпратена до президента, премиера, председателя на НС, здравния министър и председателя на Комисията по здравеопазване, подчерта още той.

"Професионална съсловна организация до този момент за фелдшерите и лекарските асистенти няма, въпреки че те работят на предния фронт на здравеопазването. Липсва необходимото представителство пред институциите. Също така липсват толкова неща и детайли от законодателството, които уреждат тази професия, че вече е нетърпимо, не може да се работи, обясни проблема Александров и напомни, че в предизборна ситуация такова обещание е поето. 

По думите му това е проблем не само за медиците, но и за пациентите. При липса на съсловна организация, липсва и квалификация на самите професионалисти, липсва добра и навременна медицинска помощ, подчерта Александров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!