Европейската банка за развитие ще помага за анализа по проекта за детска болница

Янка Петкова 20 декември 2022 в 12:58 813 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Европейската банка за развитие ще подпомогне извършването на анализа на нуждите по проекта за Национална детска болница. това съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по време на форума Powers Summit ("Власт, слушай!").

Powers Summit е иновативна платформа за оперативен диалог между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор. Цел на форума е да инвестира колективната интелигентност за създаване на устойчиви решения за бъдещето на страната.

Започнахме с малки цели, които си поставихме. Най-важното нещо е стартирането на проект за детска болница, учредяването на мястото, готови сме да започнем работата по анализа на нуждите за детска болница. Всички педиатри са обединени в тази кауза, каза министърът.

Другата инициатива, за която има подкрепа от всички партии, е подсигуряването на държавно финансиране на общинските болници, посочи Меджидиев.

Благодарение на тези средства ще могат да се подкрепят дейности като съдебна медицина, патоанатомия, хемодиализа, ТЕЛК, детско здравеопазване, спешна помощ, обясни той.

Министърът каза още, че се надява от следващата учебна година да бъдат разкрити филиали на факултети за медицински сестри в почти всички университети в страната.

Работим и за разкриване на четвърта степен на професията "парамедик", за да стане регулярна и завършилите да получават бакалавърска степен. Така можем да решим проблемите в спешната помощ и спешните отделения.

Министърът посети сесията "Здравеопазване в криза", в която участват специалисти от различни сфери на сектора, и обеща да се запознае с всички предложения, които ще бъдат направени по време на форума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!