Експериментална ваксина срещу хламидии дава обещаващи резултати

OFFNews 15 април 2024 в 09:27 804 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Резултатите от новото проучване са публикувани в списание Lancet Infectious Diseases

Ваксина срещу бактерията Хламидия (Chlamydia trachomatis) е предизвикала имунен отговор при ранно изпитване, което увеличава надеждите, че един ден тя може да помогне за ограничаване на разпространението на болестта, предавана по полов път (БПП), съобщава ЮПИ.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ понастоящем няма ваксина срещу хламидиоза, която е най-разпространената бактериална полово предавана болест в света. По данни на Световната здравна организация (СЗО) 128.5 милиона души по света са се заразили с хламидия през 2020 г. Боледуват предимно хора под 25 години.

Резултатите от новото проучване, публикувани в списание Lancet Infectious Diseases, показват, че ваксината е безопасна и предизвиква реакция от антитела.

„Това е отчайващо необходимо“, каза Дейвид Харви, изпълнителен директор на американската Национална коалиция по БПП, и добави: „Имаме най-високите нива на полово предавани болести от 50-те години на миналия век насам, а може би и след това“.

Хламидиите също така остават една от най-честите причини за безплодие при жените, казва д-р Джей Варма, професор по здравни науки в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк. Ако не се лекува, хламидията може да причини тазова възпалителна болест, която затруднява забременяването, уточнява д-р Варма.

Бактерията може да причини и очна инфекция, която води до загуба на зрението при 1,9 млн. души по света годишно.

В новото изпитване Фаза 1, което се е провело от 2020 до 2022 г., участниците били разделени поравно между здрави мъже и жени на средна възраст 26 години. Изследователите са тествали няколко различни дози за ваксината, а участниците са получили или ваксината, или плацебо в три отделни дни в рамките на почти четири месеца.

Въпреки обещаващите резултати остават много въпроси.

„Как действа ваксината при вече заразени пациенти?“, пита д-р Хилари Рино, професор по медицина в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис. „Ако сте вече заразен, означава ли това, че е по-вероятно да карате безсимптомна инфекция?“, допълва тя.

„Не знаем и именно това ще бъде следващата фаза на проучванията“, каза д-р Рино пред Ен Би Си Нюз.

Изследователите вече планират да започнат по-голямо проучване във Фаза 2, което да прецени ефективността на ваксината.

Надеждата е, че един ден ваксината ще може да предотвратява както инфекциите в репродуктивната система, така и тези в очите, каза участникът в изследването Йес Дитрих, старши научен сътрудник в Statens Serum Institut в Дания.

В допълнение към инжекцията в ръката доброволците в проучването са получили и ваксина под формата на капка за очи.

„Бях много приятно изненадан, защото е много трудно да се предизвика имунитет в окото“, казва Дитрих.

Има няколко ваксини, които могат да предотвратят други инфекции, предавани по полов път: ваксината срещу HPV (папилома), ваксината срещу хепатит В и ваксината срещу морбили, въпреки че последните изследвания показват, че може да са необходими бустерни дози на ваксината срещу морбили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки