ЕК: Нито една държава от ЕС не е съобщила, че иска по-малко от договорените дози ваксини

OFFNews 02 март 2021 в 18:05 860 0

Нито една държава от ЕС не е съобщила, че иска по-малко от договорените от Европейската комисия дози ваксини срещу COVID-19. Това съобщи днес говорител на комисията.

Винаги е добре да се поучаваме от добрия опит на други страни, посочи той по повод намеренията на Дания и Австрия за тясно сътрудничество с Израел по въпросите на имунизацията. Населението на Израел е далеч по-малобройно от европейското.

ЕС е съставен от 27 държави, с разлики в броя на населението и здравните системи, добави говорителят. Рано е да се каже какви са поуките от опита на Израел. Насърчаваме държавите от ЕС да следят световните постижения в имунизацията, посочи той.

Говорителят отново поясни, че поръчаните от ЕК дози ваксини от утвърдените от Европейската агенция по лекарствата производители ще бъдат достатъчни за имунизацията до началото на есента на 70 на сто от европейското пълнолетно население.

Той уточни, че служителите на комисията по света и техните семейства ще получат от одобрените в ЕС ваксини, освен ако изрично не желаят друг препарат. Когато няма достъп до одобрените в ЕС ваксини там, където служителите са изпратени, те ще бъдат ваксинирани в ЕС, допълни говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови