До началото на август Делта вариантът ще доминира у нас

С ваксинацията е като с данъците – колкото имаш свобода да си плащаш данъците, толкова имаш и да се ваксинираш, смята математикът Лъчезар Томов

OFFNews 09 юли 2021 в 10:28 1681 0

Снимка Архив

До края на юли - началото на август Делта вариантът ще стане доминиращ у нас. Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. Според него следва да се използват и маски с по-висока степен на защита.

Той прогнозира, че „може да има вълна, която дори е по-лоша от предишните“, но уточни, че все още има неясни параметри.

При по-преносимия вариант на коронавируса трябва да имаме по-затегнати мерки и да се тестват често едни и същи лица. 

Неправилно е да се управлява епидемия само по заболеваемост, трябва да се управлява през репродуктивното число, поясни той в коментара си по представения вчера от здравния министър план за управление на здравната криза при следваща вълна.

Колеги на Томов са предоставили на Министерството на здравеопазването статия с анализ за управление на риска, съобщи той. В нея се предлага да не се разчита на фиксирани нива на заболеваемост, защото това е работило при китайския вариант на COVID-19.

„Не се управлява така неустойчив процес. Някои мерки трябва да са постоянно, да не изчезват, а други – да се разхлабват или затягат според числото R“, заяви Лъчезар Томов.

Не се отчита, че всеки следващ вариант на вируса е все по-заразен и все по-трудно се управлява, подчерта математикът и добави, че при затваряне в тъмночервената зона на ниво 9 000 хоспитализирани се очакват минимум 15 хиляди хоспитализирани.

„Затваряхме на много по-ниски нива при предишните две вълни“, предупреди той.

Разпространението на един вариант не зависи от мерките, които се взимат спрямо него, изтъкна Лъчезар Томов.

"За колко време един вариант става доминиращ зависи от съотношението на неговото число R спрямо това на предишните варианти.“

Единственият начина да се предотврати появата на нови варианти е ваксинацията, подчерта Томов и допълни, че според него с ваксинацията е като с данъците – колкото имаш свобода да си плащаш данъците, толкова имаш и да се ваксинираш.

Относно повишената заболеваемост в Израел на фона на високото ваксинационно покритие в страната, Томов отбеляза, че заболеваемостта сред ваксинирани не е проблем:

„В Израел нямаме смъртност. Сравнете с Русия – Русия е на нашето ниво на ваксинация.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!