Директорът на Агенцията по лекарствата сезира прокуратурата за нарушения

OFFNews 30 септември 2014 в 17:25 2842 0

Новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова сезира прокуратурата за извършени в Агенцията нарушения.

Доц. Стоименова обясни, че преди година всички служители в дирекция „Контрол на лекарствените продукти“ са били подменени.

За тези служители е имало четири доклада на Инспектората на Министерството на здравеопазването, че са назначени в нарушение на Закона за държавния служител, че не отговарят на изискванията. За назначаването на директора на дирекцията не е правен конкурс, такъв е направен по-късно, посочи Стоименова.

Агенцията по лекарствата има план за извършените инспекции, но планът, който заварих, не беше изчерпателен. Той съдържаше само броя на проверените обекти в различни градове, без да е ясно какви са тези обекти. Например е написано, че има 40 инспекции за месец. Какви са тези инспекции – може две аптеки да са проверени 20 пъти или да са направени 40 проверки на 40 обекта, подчерта Стоименова.

По думите й в плана не са включени и болнични аптеки и търговци на едро, които също по закон трябва да бъдат проверявани от Агенцията по лекарствата.

При проверката в Агенцията Стоименова установила още, че има подписан договор за наем за архив, но се оказало, че такъв архив не съществува.

В ИАЛ имало и договор с адвокатска кантора, въпреки че в Агенцията има правна дирекция.

За всички тези нарушения Асена Стоименова е сезирала прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови