Доц. Асена Стоименова влезе в Националния съвет за цените на лекарствата

Вероника Шербанова 23 октомври 2013 в 13:43 2634 0

Лекарства
Лекарства

Доц. Асена Стоименова влезе в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

Доц. Стоименова става член на Съвета на мястото на освободения доц. Илко Гетов.

Доц. Асена Стоименова е завършила фармация в Медицински университет – София. Тя има и специалност по мениджмънт от Техническия университет и специалност по организация и икономика на аптечната и дистрибуторска практика от МУ.

През 2007 г. защитава докторат на тема „Проучване на основните промени в лекарствената регулация на България и влиянието им върху достъпа и разпространението на лекарства”. Доц. Асенова е специализирала е в Brookwood International Academy of Healthcare Research. Доц. Стоименова е одитор по системи за управление на качеството в областта на фармацията и в периода 2007-2010 г. е била председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз. От края на 2008 г. е преподавател в Катедрата по организация на икономиката на фармацията в Медицинския университет в София.

Промяната в състава на Съвета по цени и реимбурсиране има за цел по-ефективно изпълнение на функциите на Съвета, обясняват от Министерския съвет.

Съветът по цени и реимбурсиране беше създаден в началото на годината. Той утвърждава и регистрира цените на лекарствените продукти, включва лекарства в Позитивния лекарствен списък, утвърждава фармако-терапевтични ръководства и препоръки за алгоритми за лечение с лекарствени продукти и осъществява контрол върху продажбата на лекарствени продукти с утвърдени цени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови