Д-р Стойчо Кацаров: Трябва да се преоцени забраната за профилактични прегледи

OFFNews Последна промяна на 06 април 2020 в 09:00 3739 0

Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Това заяви по БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Дейността на лечебните заведения извън Covid-19 е свита до минимум, посочи той и предупреди, че диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, което за някои от тях може да се окаже фатално.

У нас се откриват средномесечно около 3 хиляди нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването, обясни Кацаров.

Подходът около Covid поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния, каза Стойчо Кацаров.

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, изтъкна той.

Според Кацаров системата има достатъчно капацитет да посрещне Covid-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния.

По данни на Министерството на здравеопазването до момента у нас са проведени малко над 15 хиляди теста.

Трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови, отбеляза д-р Стойчо Кацаров.

„Бързи или бавни,в тази дискусия неправилно се противопоставиха едните на другите. Това са два различни теста, които дават различна информация. Те се допълват един друг. Разбира се, че трябва да се прилагат. Показателно е, че Военна болница е закупила и приложила 1200 такива теста. Правилно е да се правят и едните, и другите тестове. Това, което е много по-важно, е да се правят повече тестове."

Тези, които нямат симптоми, в момента не се тестват, а опитът на други страни показва, че там, където се тестват масово и то хора без симптоми, се постигат по-добри резултати, подчерта Стойчо Кацаров. Това според него позволява на други страни да преживеят кризата много по-лесно. „И това им позволява и да очертаят картината, позволява им и да не прилагат драстични мерки на ограничаване.”

Относно удължаването на извънредното положение, аргументирано с липсата на достатъчно яснота за прогнозиране, Кацаров заяви:

„Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай, при такова обяснение би трябвало да попитаме – а какво правихте вие един месец, че все още не сте събрали информация и не можете да прогнозирате кризата? Такъв подход – ние нямаме информация, затова стойте си вкъщи, да видим какво ще стане в следващия месец – такава стратегия не е добра."

В момента повече хора се оплакват от неяснота около режима на явяване на ТЕЛК комисии, отколкото за неполучена медицинска помощ в условията на Covid-19, каза още на базата на получената в пациентската организация информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови