Д-р Симидчиев: Новата вълна ще дойде точно преди 15 септември, вероятно учебната година ще започне онлайн

Ако решим да пием алкохол, ограничаваме правата си да караме автомобил, обясни зам.-шефът на здравната комисия в НС

OFFNews 23 август 2021 в 08:58 9193 1

Ако продължаваме по този начин, ни очакват още пикове на заразата с коронавирус. Нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази. Продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса. Нямаме реална и действаща ваксинационна кампания, говорим само за стандартните маски, дезинфекция, хигиена. 

Това заяви зам.-председателят на Комисията по здравеопазваане в НС д-р Александър Симидчиев от ДБ по Нова тв. Той е предложил на депутатите да бъдат отделени специални средства за провеждането на разяснителна кампания относно ваксините. „Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората”, обясни той. Тази кампания няма да бъде ефективна за сегашната вълна, а за следваща, уточни д-р Симидчиев. 

Вече две от областите - Бургас и Велико Търново, са в червената зона, а София и Пловдив са много близо до нея. За съжаление, новата вълна ще дойде точно преди началото на учебната година. Ако продължаваме така, почти сигурно е, че децата ще започнат да учат онлайн. Ще повторим нещо, което вече знаем, защото действаме по еднакъв начин. Мерките са само на хартия, но не се реализират на практика”, добави д-р Симидчиев.

„Когато живеем в общност - трябва да се съобразяваме с някои неща. Ако решим да пием алкохол, ограничаваме правата си за каране на автомобил. Това е въпрос на личен избор. Ако решим да не пием, можем да караме. Има правила, които защитават общността ни”, каза още той. 

Израел вече далеч не е сред първенците по ваксинация. Малта е такава с 93%. Израел е на 8-9 място с около 60% покритие”, обясни специалистът. 

Част от ваксинираните боледуват, но леко, не влизат в болница, каза още д-р Симидчиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!