Д-р Ненков: Да си носиш маската под носа е все едно да си сложиш кондома на тестисите

OFFNews 04 юни 2020 в 12:52 36856 0

„Да си носиш маската под носа, е все едно да си поставиш презерватив върху тестисите – не върши работа“, обясни анестезиологът д-р Мирослав Ненков по БНТ в коментар за случаите на заразени медици в лечебните заведения. По думите му основната причина това да се случи е подценяването на предпазните мерки. 

Д-р Ненков добави, че след като самият той, поради естеството на работата си като анестезиолог, може цял живот да носи маска и върху носа си, значи и всички могат. 

Недоверието на пациентите към лекарите той обясни като проблем на комуникацията - медиците не са обучени на това, а и работата им е много напрегната. Кадровият дефицит обаче става все по-голям и за преодоляването му е необходимо стратегическо мислене, каквото у нас винаги е липсвало, каза лекарят.

По думите му политиците ни не могат да надмогнат тяснопартийните си интереси и да мислят в перспектива, което е основна причина младите специалисти да бягат в чужбина. 

На хората, които не се грижат за здравето си и не ходят на лекар, никой не им е виновен – нито пандемии, нито щаб, нито мерки. Да се грижиш за здравето си е въпрос на култура, категоричен беше д-р Ненков.

„Хората, които не ходят на лекар, обикновено изтъкват като причина, че при личните лекари се чака много. Тук чакат два часа, а ако бяха в Англия, щяха да чакат 3 месеца. Струва си да се изчакат тези два часа за един контролен преглед, който е напълно безплатен при това, защото Касата го плаща – нали винаги трябва да ни е безплатно“, каза още бившият министър на здравеопазването.

От позицията на анестезиолог д-р Ненков коментира и случаите с деца и младежи, които смучат балончета с райски газ все по-често напоследък.

„Това е нещо много опасно, защото райският газ е химично вещество, което при дълбоко вдишване да измести кислорода от белия дроб и да нанесе непоправима вреда“, посочи специалистът.

По думите му най-ценното нещо, което човек има, е здравето, но у нас то не се цени.

„Ако става въпрос за джиесема – ние се грижим за него, пазим го, купуваме си подходящ калъф. Грижим се за колата, сменяме й гумите, маслото, ходим редовно при монтьора. А когато става въпрос за здравето, го неглижираме“, коментира лекарят. 

По думите му здравната ни система се е справила доста добре с този стрес тест – епидемията, която е изненадала целия свят. Според него най-силното доказателство за това са числата – броят заболели, броят излекувани и броят починали у нас. 

„Слава богу, че не съм на мястото на министъра, но наистина се справихме добре“, заключи д-р Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови