Д-р Калъчев: В момента всеки отрицателен тест за COVID e съмнителен

OFFNews 30 януари 2022 в 09:37 13714 16

Снимка БТА/Архив

„В момента ситуацията е епидемична. Всеки отрицателен тест е съмнителен сам по себе си“. Това каза по bTV д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории.

"Ако трябва да вземем предвид издадените от личните лекари направления към направените тестове - положителният рейд е 80%. Има едни 20%, които ние трябва да обясним защо са отрицателни, след като колегите са пуснали направление при определени симптоми. Кръвната картина също ориентира, когато тестът е отрицателен", обясни той.

Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова понякога хората със симптоматика се тестват за коронавирус прекалено рано или пък прекалено късно. Тогава тестовете дават отрицателни резултати.

„Такива хора съветваме да се изолират въпреки всичко, защото диагнозата COVID-19 се поставя комплексно – на базата на тест, но и на клиника и симптоми“, казва Николова. 

Относно това какви други вируси върлуват в момента, д-р Недялко Калъчев коментира, че в неговата лаборатория са открили коронавирус от най-първите варианти, респираторно синцитиален вирус, гастровирус и Грип А.

„Ще е преувеличено ако кажа обаче, че масово се откриват“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

15

dolivo

30.01 2022 в 17:48

глупости ускорил сертификата разпространението, откъде ги измисляш тези небивалици

6145

12

kokoten

30.01 2022 в 16:35

....прословутия зелен сертификат си имаше,и си има,своята роля....много хора нямаше да се ваксинират без него,и все пак ваксинациата намалява риска от заразяване и тежко протичане....който може-разбира за какво иде реч,който не разбира дрънка глупости и тъпотии,за тебе се отнася,Джинче.....макар и малко сертификата има значение за овладяването на пандемията....това че в БГ-то една не малка група от идиоти са против всичко и не виждат смисъл в нищо,не значи че трябва да не правим нищо....ако не се правеше нищо сега в нашата мила татковина щяха да са останали само една не малка група гръмогласни идиоти....

6145

11

kokoten

30.01 2022 в 16:24

...аз колкото хирурзи и гинеколози познавам,ти джинче,толкова врабчета не си видял....и говорейки,такива работи е ясно,че нямаш ни най-малка представа за това което работят оперативните специалности....може да има определени претенции към тях,но те не са свързани по никакъв начин с това да се работи нещо което го няма за да се вземат едни пари....това го видях само в "любимата" ми Англия,в Лийдс,където екип от руснак,индиец,пакстанец и моя милост като анестезист,работихме една перфорация на стомах в продължение на 9(девет) часа,за да вземем едни пари,не че се гордея с това но перфорацията си я имаше....в БГ-то проблема е друг,но ти си много далече от медицината и нейната организация,за да може да се провежда смислен разговор с теб,затова не ставай смешен с твърденията си.Те са по-скоро за задоволяване на комплекси и известен Корсаков синдром.

2000

9

дреалист

30.01 2022 в 13:50

Отблъскващо и отвратително е да искаш и настояваш - всички да са зле, за да можеш печелиш ти пари...
 
X

Да помогнем на украинските деца!