Д-р Фаучи: Три дни след лечение с противовирусен препарат симптомите на COVID-19 се завърнаха

Янка Петкова 05 юли 2022 в 09:34 2848 1

д-р Антъни Фаучи

Снимка БТА/АП

д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и главен медицински съветник на президента Байдън

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и главен медицински съветник на американския президент Джо Байдън, разкри, че след като е преминал курс на лечение с противовирусния препарат Paxlovid, COVID-19 се е завърнал, предаде Си Ен Ен. Главният инфекционист на САЩ съобщи, че три дни след терапията симптомите на COVID са се появили отново.

До момента случаите на пробив на Paxlovid са ограничени до малки проучвания и опит, споделен в социалните медии.

Експертите по инфекциозни болести призовават правителството да изследва по-системно случаите на пробив, за да се установи кои са най-застрашени от подобен ефект при заразяване с вируса и дали стандартният 5-дневен курс на лечение трябва да бъде удължен.

Нещо повече, проучванията им сочат, че хората могат да предадат инфекцията на други по време на пробив на противовирусното лекарство, което е още една причина ефективността му да бъде внимателно изследвана.

Фаучи описа „интересния курс“, който е поела болестта му по време световен здравен форум.

Дадох положителен тест преди около две седмици, с много леки симптоми симптоми. Когато те се увеличиха, като се има предвид възрастта ми, преминах на Paxlovid за пет дни, разказа Фаучи.

81-годишният инфекционист смята, че лекарството го е предпазило от влизане в болница. След пет дни терапия, тестът му е бил отрицателен. В продължение на три дни след това пробите му останали негативни, но на четвъртия ден се оказал отново положителен.

Случи се нещо, което наричаме пробив на противовирусното лекарство, обясни той.

От Pfizer, компанията, която произвежда Paxlovid, заявиха, че според клиничните изпитвания на медикамента пробивите са редки и се случват както при хора, които са приемали лекарството, така и при тези, които са вземали плацебо. Тъй като изследователите отбелязват феномена и в двете групи, компанията не вярва, че е свързан с лекарството.

В края на май тази година Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) предупредиха, че симптомите на COVID-19 понякога се връщат и това може да е начинът, по който инфекцията се проявява при някои хора, независимо дали са ваксинирани или лекувани с лекарства като Paxlovid. Освен това от CDC увериха, че повечето случаи на възобновяване на болестта протичат леко.

В коментар по собствения си случай д-р Антъни Фаучи подчерта, че след като са се възобновили симптомите на коронавирусна инфекция почувствал по-сериозно влошаване.

„Следващите няколко дни започнах да се чувствам наистина зле, много по-зле, отколкото преди първия курс на лечение с лекарството“, каза той. Лекарите му предписали още един.

„Върнах се на Paxlovid и в момента съм на четвъртия ден от втория петдневен курс. За щастие, се чувствам сравнително добре. Не съм съвсем без симптоми, но със сигурност не се чувствам остро болен."

Д-р Майкъл Чарнес от Бостънската здравна система на Вирджиния изучава пробивите на Paxlovid. Според него случаят на д-р Фаучи илюстрира колко много още трябва да бъде научено за лекарството.

Неговият клиничен курс подчертава колко много трябва да научим за оптималното дозиране и продължителността на антивирусното лечение на инфекции с Омикрон. Освен това знаем малко за най-доброто лечение на тежка ребаунд (възобновена след лечение) инфекция“, посочи Чарнес пред CNN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови