Британският вариант на COVID-19 е с по-висока смъртност

OFFNews Последна промяна на 10 март 2021 в 15:24 1439 0

Силно заразният вариант на COVID-19, който се разпространи по света, след като беше открит във Великобритания в края на миналата година, е с 30 до 100 процента по-смъртоносен от предишните щамове, обявиха изследователи, цитирани от Ройтерс.

Новият вариант е със "значително по-висока" смъртност, според изследването сравнило фаталните случаи сред заразените с новия вариант на SARS-CoV-2, известен като B.1.1.7, и заразените с други щамове във Великобритания. Вариантът B.1.1.7 беше открит първо във Великобритания през септември 2020 г., предаде БТА.

Оттогава се разпространи в повече от 100 държави. Той има 23 мутации в генетичния код - сравнително много промени. Някои от тях го правят много по-заразен. Според британски специалисти той се предава с около 40-70 процента по-лесно от преди доминиращите варианти на коронавируса.

В британското изследване, резултатите от което са публикувани в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", заразяването с новия вариант е довело до 227 смъртни случая сред 54 906 пациенти с COVID-19, при 141 сред същия брой болни, заразени с други варианти.

"В съчетание със способността му да се разпространява бързо, това прави B.1.1.7 заплаха, към която трябва да се отнасяме сериозно" - каза Робърт Чалън от универститета в Екстър, който е сред ръководителите на изследването.
Вирусологът и професор по молекулярна онкология Лорънс Йънг каза, че точните механизми, отговорни за по-високата смъртност на варианта B.1.1.7 все още не са ясни, но "може да са свързани с по-високите нива на репликация на вируса, както и по-лесното му предаване".

Той предупреди, че вероятно британският вариант е отговорен за увеличаването на случаите в Европа напоследък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови