БЛС поиска актуализация на бюджета на Здравната каса

OFFNews 27 април 2017 в 15:30 2108 0

Българският лекарски съюз поиска актуализация на бюджета на Здравната каса. 

От БЛС обясниха, че има неяснота при разпределението на бюджетите към болниците от страна на районните здравни каси. 

От НЗОК обясняват, че от април до юни болниците ще разполагат със средно 133,240 млн. лева на месец, като допълнително могат да поискат увеличение от 3% върху стойността на бюджета си. Тези допълнителни 3% над бюджетите обаче не са включени в първоначалните разчети, а Касата ще бъде длъжна да ги плати. 

От БЛС допълват, че освен това има дейности, обемът на които не може да се предвиди с точност. Сред тях са - хемодиализа, раждане, онкология, интензивни грижи, неонатология и др.

Това означава, че ако същите се надвишат прекалено, релативно ще се намалят парите за другите медицински дейности“, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. 

„Не е нормално при 134,5 млн. лв. средномесечно, платени за болнична помощ за 2016 г. да се окаже недостатъчна сумата от 137, 240 млн. лв. средномесечно, постигната с максималното увеличение от 3%. Наличието на нови структури и дейности, известни на Министерство на здравеопазването и НЗОК към 31.12.2016 г., не би трябвало да е фактор, който да доведе до намаляване на тримесечните бюджети“, допълни председателят на БЛС.

В същото време от НЗОК успокоиха, че въпреки намалените бюджети болниците ще могат да работят спокойно. Оттам обясниха, че болниците разполагат с бюджет за цялото тримесечие, разделен на три части, като средства могат да се пренасочват от един месец в друг. Освен това има възможност за увеличаване на средствата при мотивирано искане, посочиха от НЗОК. 

"Болниците вероятно не отчитат обстоятелството, че определените им стойности в РЗОК не включват средствата за дейностите, заплащани от ЦУ на НЗОК – за лечение на онкологично болните, диагностика с петскенер, хемодиализа, радиохирургия и роботизирана хирургия, раждания и грижи за новороденото, интензивно лечение и дейности по рехабилитация на детска церебрална парализа. Ако тези дейности са реално извършени от лечебните заведения, те ще бъдат изплатени от НЗОК", допълват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови