Безплатни очни прегледи в Александровска

OFFNews 01 октомври 2019 в 14:50 1619 0

Снимка Pixabay

Безплатен очен скрининг за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация организира УМБАЛ Александровска. Кампанията „Виж зрението - действай сега!" се осъществява в партньорство със Сдружение "Ретина България" по повод 28 септември Световен ден на ретината и 8 октомври – Международен ден на зрението.

Прегледите ще се извършват в консултативния кабинет на Клиниката по очни болести (4 етаж) в периода 7-11 октомври 2019г. от 13.30 до 17.00ч. Записване на тел.: 02/9230 295. Направления по НЗОК не се изискват.

При желание от страна на пациентите, те ще бъдат допълнително информирани за офталмогенетичните заболявания, диагностичното им изясняване (генетични изследвания и консултация), както и за налични терапии и терапиите в развитие (текущи клинични изпитвания), в които биха могли да се включат.

Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят. Наследствените дегенерации на ретината са основната причина за прогресивна загуба на зрението в по-младата възрастова група и водят до практическа слепота при пациентите, когато те са на около 40-50-годишна възраст.

От често срещаните болести на ретината, диабетната ретинопатия е водещата причина за загуба на зрение в трудоспособна възраст, а свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водещата причина за загуба на зрение при лицата над 65 г.

Категорични данни за България липсват, но се предполага, че броят на засегнатите от наследствени болести на ретината лица у нас е 5 хиляди души, а броят на засегнатите от диабетна очна болест и свързана с възрастта дегенерация на макулата е около 450 хиляди души.


Някои форми на вродени дегенерации (Щаргард, Сорсби, Бест), пигментен ретинит, синдром на Ушер и др. са сред най-сложните генетични състояния. До неотдавна за тях не съществуваше ефективно лечение. Прогресът на новите терапии, доближаващи пазара, се конфронтира с отсъствието на данни за пациентите, а липсата на данни се явява огромно препятствие както за напредъка на развитието на променящото живота лечение, така и за достъпа на пациента до него в момента, в който това лечение се появи.

Нарушеното зрение е съществено бреме за засегнатите лица и техните близки, но често остава невидимо и недокументирано състояние. Затова специалистите призовават зрението да се превърне в приоритет и необходимите действия да се предприемат сега!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови