Ангелов: Глупост е да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини

От медицинска гледна точка това е опасно за живота на хората, уточни бившият здравен министър

OFFNews 22 октомври 2021 в 10:09 4371 1

Снимка Архив/БТА

Глупост е да има зелен сертификат след първа игла от двудозовите ваксини, заяви по bTV бившият здравен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.

„Така се казва на хората, че са защитени, а от медицинска гледна точка е опасно за техния живот – могат да загинат заради глупави управленски решения. Освен това противоречи на европейския регламент“, уточни Ангелов.

Той напомни, че съгласно кратката характеристика на ваксините защита се изгражда 14 дни след поставянето на втората доза и заяви, че иска да види с очите си документа, в който главният държавен здравен инспектор е препоръчал издаването на сертификат след първа доза. Според него е невъзможно доц. Кунчев да е дал подобно становище, защото това противоречи на всякаква медицинска логика. "Не мога да допусна, че доц. Кунчев или заместничката му му д-р Пармакова са съгласни с подобни глупости", каза той.

Бившият здравен министър коментира и политическото решение за въвеждане на сертификатите:

"Вчера премиерът Янев заяви, че правителството е закъсняло с въвеждането на зелените сертификати. Излиза, че решението е политическо. В същото време Стойчо Кацаров обяснява, че решението за въвеждането на новите мерки е на експертите. Кой лъже - премиерът или Кацаров?", запита Ангелов.

Според него много тревожен е фактът, че е проведен разговор с еврокомисаря то здравеопазване Стела Кириакидис,  за включване на механизма за гражданска защита за България. Това означава български пациенти да се извозват за лечение в друга държава и ЕК да ни праща медици, за да се справим, поясни Ангелов.

"Чухте ли вчера, по време на словото си, премиерът да каже "ваксинирайте се"? А кога българският президент каза "ваксинирайте се", когато го притиснаха числата. Някой разбра ли кога и как се ваксинира президентът? По цял свят лидерите на държавите се ваксинираха публично, за да дадат личен пример", каза още бившият здравен министър. 

Ангелов уточни, че правителството на ГЕРБ би въвело също зеления сертификат, но с гратисен период. Още в началото на лятото трябваше да се каже, че сертификатите ще влязат в сила от 1 ноември, за да имат хората време да реагират и да изградят имунитет, смята бившият здравен министър.

Той препоръчва да се признава и наличието на антитела срещу вируса. По думите му служебния кабинет е спрял процеса на имунизация, а служебният здравен министър е обявил, че се съмнява във ваксините. Друг пропуск според него е, че през лятото болниците на са били подготвени за новата COVID вълна.

Костадин Ангелов призна, че по негово време сме били първо място по смъртност от COVID-19 в Европа, но подчерта, че в момента сме първи в света (по данни на „Джонс Хопкинс“). Данните са на база 100 000 души население.

Ангелов каза още, че ще настоява работещите болници да получават не 85%, а 100% от бюджета си преди пандемията и уточни, че директори на болници искат оставката на Стойчо Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки