Ако вирусът беше разделен, колкото е обществото ни, епидемията щеше да е много по-лека

Има повторно заболели хора, смъртността ще намалее най-бавно, каза д-р Симидчиев

OFFNews 24 ноември 2020 в 07:51 4082 0

Има хора, които проявяват симптомите на COVID-19 повторно. Но дали те са заразени втори път или боледуват от същия вирус, който, без да е бил изчистен преди това, се реактивира отново вътрешно, не може да се каже. 

Не са правени генетични изследвания на самия вирус, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев по БНТ. Той подчерта, че - след като имаме над 40% заразени през последните седмици, това означава, че такава е честотата и сред останалата част от населението. 

"Ако вирусът беше разделен, колкото е обществото ни, щяхме да имаме много лека епидемия. За съжаление той е много еднакъв и систематичен в това, което прави. А ние сме разделени - дали да носим маски, или не, дали да има локдаун, или не. Това разделяне в нашето общество пречи да имаме ефективен отговор на заразата, каза още пулмологът. 

Той уточни, че е важно да се ограничат контактите между децата, а това дали ще се случи, след като се прекратят присъствените учебни занятия, не е ясно. "Присъствените училищни занятия водят до съществено нарастване на скоростта на разпространение без да увеличават заболеваемостта в училищата, те увеличават заболеваемостта навън, защото са средство за разпространение", каза още д-р Симидчиев.

Не можем да очакваме в следващите десетина дни да се промени смъртността от новите мерки. Тя ще почне да се променя в рамките на около две седмици. Тези мерки винаги имат отложен ефект върху някои от параметрите, по които се наблюдава пандемичният процес, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови