50% от хората с диабет никога не са посещавали очен лекар, показа кампания на ИСУЛ

OFFNews 17 ноември 2023 в 12:03 832 0

Мая Карагеоргиева

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

д-р Мая Карагеоргиева

Половината от хората с диабет, които са се възползвали от възможността за безплатна консултация, никога досега не са ходили на преглед за очите си. Това показват резултатите от кампанията за безплатни прегледи на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Прегледани са 55 души, част от тях са били насочени за хоспитализация за по-задълбочени изследвания. Близо 30% от консултираните диабетици са с макулна дегенерация. 

Консултациите бяха проведени през месец ноември по повод Световния ден на диабета. Прегледите включваха измерване на зрителната острота, оглед на очното дъно, консултация на медицинска документация.

Изследванията бяха провеждани от д-р Наталия Боцевска и д-р Мая Карагеоргиева, които са специализирани в областта на заболяванията на ретината.

„Имахме пациенти от Троян, Велико Търново. Много от тях споделиха, че никога досега не им е правен толкова обстоен преглед на очите“, разказа д-р Наталия Боцевска.

Клиниката по очни болести е единствената в столицата, която може да предложи комбинация от оптична кохерентна томография (неинвазивно изследване, при което диоден лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона), флуоресцеинова ангиография (метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината) и индоцианинова ангиография ICGA (контрастен метод за оценка на съдовете на хориоидеята). Когато се прилагат на хоспитализирани пациенти, тези изследвания са напълно безплатни за тях.

Съветите на офталмолозите д-р Боцевска и д-р Карагеоргиева

Пациентите със захарен диабет би следвало задължително 2 пъти годишно да преминават през обстоен преглед (задължително с разширение на зениците за оглед на очното дъно с цел откриване на белези на диабетна ретинопатия).

Между 2 и 3 пъти годишно трябва да се преглеждат тези с глаукома; вътреочното налягане трябва да се измерва веднъж в месеца.

Препоръчителните посещения при офталмолог за пациенти с катаракта са 2 пъти годишно.

За всички останали, при които не е диагностицирано подобно сериозно очно заболяване, препоръката е да посещават офталмолога си един път годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика