18 млн. по програмата за рехабилитация на НОИ

OFFNews 31 март 2016 в 15:38 2132 0

18 млн. лева за подпомагането на 44 700 души за профилактика и рехабилитация са предвидени в бюджета на НОИ за тази година. 

Програмата стартира от днес и е с продължителност 10 дни, като НОИ поема нощувките и по 5 лева на ден на пациент за храна в санаториума. Вече са подписани договори с 47 хотела и заведения, а всеки пациент има право на до 4 процедури на ден, съобщиха от Националния осигурителен институт.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Право да ползват програмата имат и хората, получаващи лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Подробностите за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация има в рубриката “Обезщетения” - “Профилактика и рехабилитация” на сайта на НОИ. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови