Облекчават наемането на 16-годишни в туристическия сектор

OFFNews 11 февруари 2015 в 14:20 1956 1

Министърът на туризма Николина Ангелкова

Управляващите смятат да облекчат условията за постъпване на работа в туристическия сектор на 16-годишните.

В тази посока ще си сътрудничат министърът на туризма Николина Ангелкова и този на социалната политика - Ивайло Калфин, стана ясно след днешната им среща.

Двамата министри очакват тази мярка да има благоприятно въздействие върху бизнеса, защото сезонността на част от работните места в туризма позволява младите хора да работят, без да се нарушава учебният им процес.

Министър Ангелкова предаде на Калфин въпрос на бранша, които й бил отправен при среща с представители на туристическия отрасъл във Варна и Бургас – какви са условията, при които чуждестранни студенти могат да изкарат стаж в туристическия сектор.

Социалният министър обясни, че гражданите от страните-членки на Европейския съюз могат свободно да бъдат наети на работа, защото за тях няма никакви административни трудности.

Ангелкова и Калфин ще си сътрудничат и за създаване на условия за подобряване на професионалното обучение на кадрите в туризма. По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество по програмата „Клио“.

Целта на програмата „Клио“ е осигуряване на заетост и социална интеграция на безработни лица чрез откриване на работни места. През 2015 г. тя ще бъде насочена и към сферата на туризма, като потенциалните кандидати ще могат да придобият професионална квалификация като екскурзоводи и аниматори.

Ангелкова предложи туристическият бранш да участва по-активно в целия процес, като се предвижда преминалите обучение да бъдат ангажирани в конкретни фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков