НБТ иска отваряне на ресторантите и пари от държавата

OFFNews 15 декември 2020 в 13:41 1836 0

Националният борд по туризъм изпрати писмо "на любезното внимание" на премиера Бойко Борисов, в което организацията на големите работодатели в сектора настоява ресторантите към хотелите да отворят на 21 декември.

Освен това от организацията настояват за финансова подкрепа от страна на държавата.

"Изключването на големите предприятия от програмите за подпомагане в хода на пандемията КОВИД -19 и във времето за преодоляване на последствията през цялата 2021 г., е сигурна предпоставка за фалити, загуби на данъци и безработица, което ще доведе до крах на икономиката на страната. За да се избегне подобен негативен модел на развитие е необходимо да се предприемат енергични действия за допускане до участие във всички форми на подпомагане (включително мораториум върху кредитите – лихви и главници; субсидиране с 10-20% от оборота в нормални условия и др.), както и изработване на специална програма за големите предприятия за периода 2021-2022 г.", заявяват от НБТ.

Ето и текста на цялата им позиция, подписана от Красимир Гергов, председател на борда:

На любезното внимание на:

Г-н Бойко Борисов, Министър-председател на РБ

Копие до:
Г-жа Марияна Николова, Заместник министър-председател по
икономическата и демографска политика и Министър на туризма

Проф. Костадин Ангелов, Министър на Здравеопазването
Г-н Лъчезар Борисов, Министър на икономиката
Г-жа Деница Сачева, Министър на труда и социалната политика

ОТНОСНО: Необходимост от ревизиране на Заповедта на Министъра на здравеопазването №РД-01-677/25.11.2020 г. и изработване на специална програма за големите предприятия за периода 2021-2022 г.

Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаема г-жо Вицепремиер и Министър на туризма,
Уважаеми Дами и Господа Министри,

Обръщаме се към Вас от името на членовете на Националния борд по туризъм, най-голямата работодателска организация в сектор Туризъм, конструктивен партньор на Министерството на туризма и всички държавни институции, които имат отношение към формиране на национална туристическа политика, стратегия и съответната законова регламентация за развитието на туристическата индустрия в Република България.

Във връзка със Заповедта на Министъра на здравеопазването №РД-01-677/25.11.2020 г. де юре хотелите остават отворени, но де факто дейността им е сведена до минимум поради обстоятелството, че ресторантите са затворени и това води до невъзможност да бъде предоставяна стандартната туристическа услуга. Нещо повече, това формално обстоятелство лишава служителите на хотелите, с които са сключени договори с код по КИД – 2008 55.10, да получат финансова подкрепа и практически хотелиерството остава извън обхвата на действащите мерки за компенсации.

Настояваме да бъде ревизирана Заповедта на Министъра на здравеопазването и съответно от 21.12.2020 г. да бъде разрешено нормалното функциониране на всички звена, свързани с настаняване и хранене в хотелите при стриктно спазване
на противоепидемичните разпоредби. В противен случай, загубите за хотелиерския и ресторантьорски бизнес са непредсказуеми и следва да бъдат осигурени от страна на правителството адекватни финансови средства за обезщетение на собствениците и мениджъри в туристическата индустрия.

С настоящото писмо бихме искали да Ви обърнем внимание, че всички съществуващи мерки за подкрепа са насочени към малки и средни предприятия и единствената програма, която не дискриминира големите предприятия е 60/40. Според определението в Закона за счетоводството, нормативния акт, който дефинира категориите предприятия, големи предприятия са тези, които към 31 декември на текущия отчетен период надвишават най-малко два от следните показателя:

1. Балансова стойност на активите - 38 000 000 лв.;
2. Нетни приходи от продажби - 76 000 000 лв.;
3. Средна численост на персонала за отчетния период - 250 души.

Изключването на големите предприятия от програмите за подпомагане в хода на пандемията КОВИД -19 и във времето за преодоляване на последствията през цялата 2021 г., е сигурна предпоставка за фалити, загуби на данъци и безработица,
което ще доведе до крах на икономиката на страната. За да се избегне подобен негативен модел на развитие е необходимо да се предприемат енергични действия за допускане до участие във всички форми на подпомагане (включително мораториум върху кредитите – лихви и главници; субсидиране с 10-20% от оборота в нормални условия и др.), както и изработване на специална програма за големите предприятия за периода 2021-2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!