Германските туроператори пренебрегнаха България за лято 2021

България е в червената зона за пътувания в Германия

OFFNews 14 март 2021 в 12:21 19771 0

Големите германски туроператори TUI, DER Touristik, FTI и Alltours не обявиха интерес на туристите към България за предстоящия летен сезон по време на най-голямата туристическа борса в света – ITB в Берлин, която се проведе онлайн и приключи вчера. Четирите концерна планират да започнат сезона с Майорка, Испания за великденски празници.

Те се надяват Германия да отмени предупреждението за пътуване до острова възможно най-скоро, където има много ниско ниво на заразени с COVID-19 (под 50 на 100 000 души).

Изпълнителният директор на TUI Германия Марек Андришак заяви на ITB, че планират да започнат полети до островите Крит, Родос, Кос в Гърция и остров Мадейра (Португалия) в средата на април, а до Турция най-късно в началото на май. Концернът ще залага най-много на вътрешните пътувания в Германия. Според TIU, Испания е най-популярната им дестинация, следвана от Гърция, Турция и Италия. Марек Андришак очаква почиващите да бъдат задължени да правят тестове преди да излязат в чужбина тази година.

DER Touristik отчита нарастващи резервации и най-силно търсене към Турция, Гърция и Майорка. „Тази година ще бъде на резервации в последния момент“, коментира Свен Шикарски, директор в концерна. Alltours и FTI също залагат най-много на Майорка и Испания. Но имат още записвания за Канарските острови, Дубай, Малдивите, Гърция и Турция.

„Няма развитие в положителна посока за записвания към България. Интерес има, но реални резервация няма. България няма да е първата дестинация, за която ще се сетят германците, но в хода на записванията, страната ни ще си получи съответните клиенти“, коментира пред TravelNews Калин Сутев, представител на DER Touristik в България, в която група влиза и туроператорът ITS. България е в червената зона за пътувания в Германия и до началото на сезона трябва да се постараем да бъде извадена, за да имаме туристи от там, каза той. За целта държавата трябва да вземе сериозни мерки и да покаже пред мониторинговите служби на Германия, че сме безопасна зона. Необходимо е да има зелени коридори, ваксиниран персонал, инфраструктура за тестване на туристите и възможности за поемане на болни туристи от лечебните заведения покрай Черноморието. В тази посока за представянето си като безопасни дестинации най-усърдно работят вече Турция, Гърция, Кипър и Хърватия. „Ако не направим нищо, ще останем в зоната на несигурните страни като миналата година. От това ще се възползват нашите конкуренти“, подчерта Калин Сутев.

DER touristik са заложили чартърната програма до Варна и Бургас да тръгне около 1 май, но реално се очаква към 15 май. Полетите са заложени на хартия, но са празни към момента. Планиран е 65% от обемът на чартърите през 2019 г., което е около 75 000 седалки.

Представителите на германските туроператори у нас са изпратили писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да бъдат взети спешни мерки. Премиерът Бойко Борисов също възложи тази задача на министрите вчера и се очаква другата седмица да бъде обявен план за летния сезон в България.

„За съжаление България не бяхме посочени сред водещите дестинации на туристическата борса ITB в Берлин. Личното ми мнение е, че ни е много слаба рекламата и нямахме представяне на високо ниво. Водещи са Майорка, Гърция и Турция“, коментира Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Според него ключово за сезон 2021 г. ще бъде рекламирането на дестинациите като сигурни, ясните правила за достъп, улеснените процедури за ваксинирани и преболедували. „Много съм радостен, че най-накрая и в България ще изготвим правила. Веднъж написани и анонсирани, техният ефект ще е видим веднага в резервациите“, подчерта той. По думите му ще са много важни позитивните сигнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови