Асоциация настоява за работна група по проблемите на хотелиерството

OFFNews 31 януари 2021 в 14:22 916 0

Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) настоява в свое изявление за незабавното създаване на работна група, касаеща сектора на гостоприемството и в частност хотелиерството в институциите на ЕС.

Новата структура ще трябва да предостави пътна карта за възстановяване на сектора на гостоприемството и свързаните с веригата на хотелиерството доставчици на стоки и услуги, след като обсъди въздействието, което COVID-19 оказа върху бизнеса и работните места.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член за България на европейската организация също е подписала общото изявление на ХОТРЕК.

“Основната ни цел през 2021 г. е да създадем известна предсказуемост за сектора на хотелиерството и неговата верига на доставки, чрез безопасно, навременно и устойчиво възобновяване, веднага щом икономиката започне да се отваря отново”, се казва в общата позиция на ХОТРЕК.

Секторът на хотелиерството призовава за силна и всеотдайна подкрепа, която да помогне за възстановяването му.

Непредсказуемостта на мерките за отваряне и затваряне генерира огромна несигурност за всички участници по веригата на доставки. Необходима е яснота възможно най-скоро кога и при какви условия секторът на хотелиерството ще може да се отвори отново, за да се осигури достатъчно време за обновяване на запасите и адаптиране към допълнителни мерки, ако има такива, се казва още в позицията на ХОТРЕК.

Според националните хотелиерски и ресторантьорски асоциации, сред които и БХРА, членуващи в европейската асоциация повторното отваряне при спазване на протоколи за здраве и безопасност е в интерес на всички. Защото ще помогне за възстановяване на бизнеса, запазване на работни места и намаляване на икономическия натиск върху държавите да изплащат компенсации на затворените изцяло или частично компании в сектора на гостоприемството.

“Нашите нужди са както непосредствени, така и дългосрочни. Необходимата финансова, фискална и оперативна подкрепа трябва да бъде предоставена на компаниите, пряко и косвено засегнати от блокирането, толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури тяхната ликвидност и да се избегнат фалити. Държавните схеми за компенсиране на заплатите също трябва да бъдат удължени, докато тази криза не приключи, за да се защитят възможно най-много работни места. Подкрепата на сектора на хотелиерството и неговата верига на създаване на стойност сега може да играе водеща роля за възстановяването на Европа от кризата с COVID-19”, категорични са от ХОТРЕК.

От евроасоциацията припомнят, че секторът на гостоприемството и свързаните с индустрията доставчици са сред най-засегнатите от кризата и това влияе не само на трудовия пазар в общността, но и може да доведе до тежки икономически последици за цели региони, чиито основен поминък е туризмът.

От ХОТРЕК припомнят още, че обичайно секторът на хотелиерството генерира до 20-30% от общата консумация на храни и напитки в ЕС. В него работят над 12,5 милиона души. Ръстът на сектора всяка година преди пандемията е в рамките на 5-12%, добавяйки десетки хиляди нови работни места всяка година. Пандемията обаче доведе до затваряне на стотици хиляди фирми, както и до оставането без работа на милиони хора в ЕС, като за част от тях съществува и риск да се превърнат в трайно безработни. През второто тримесечие на 2020 г. оборотът на хотелиерския сектор в ЕС е спаднал с 63,25% в сравнение със същия период на 2019 г. Без работа са останали 1,84 млн. души от сектора.

“Инвестирането в индустрията на хотелиерството СЕГА ще доведе до възстановяване на икономиката в ЕС”, категорични са от ХОТРЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!