Серина Уилямс казва ''Сбогом!'' на тениса

Александра Маркарян 09 август 2022 в 20:19 4210 0

Серина Уилямс

Снимка Getty Images

Серина Уилямс

Серина Уилямс казва ''Сбогом!'' на професионалния тенис.

Носителката на 23 титли от Големия шлем анонсира предстоящото си оттегляне пред Vogue и намекна, че това може да се случи след предстоящото издание на Откритото първенство на САЩ (US Open), което започва в края на август.

„Никога не съм харесвала думата „пенсиониране“. Може би най-добрата дума, която описва това, което правя е еволюция“. Тук съм, за да ви кажа, че еволюирам далеч от тениса, към други неща, които са важни за мен“ - пише в рубрика за Vogue 40-годишната спортистка, която стана майка през 2017 г. на дъщеричката си Олимпия.

Именно семейството е основният мотив на американската спортистка да напусне професионалния тенис. Тя е омъжена за съоснователя на Reddit Алексис Оханян. Уилямс – собственичка на компанията за рисков капитал Serena Ventures – планира да „разшири“ семейството им.

"Никога не съм искала да ми се налага да избирам между тениса и семейството. Не смятам, че това е справедливо. Ако бях мъж, нямаше да пиша това, защото щях да играя и да печеля, докато съпругата ми върши физическия труд по разширяването на семейството ни“, пише тя.

Серина Уилямс се нарежда сред най-великите спортисти в света, с почти тридесетилетна кариера и рекорден брой титли на сингъл от Големия шлем – 23. Тя е спечелила 94 588 910 долара от наградни фондове и много повече от спонсорство. Уилямс не успява да достигне рекорда за всички времена от 24, рекорд с по-малка важност, поставен от Маргарет Корт.

По продължителност на професионалната си спортна кариера Уилямс отстъпва на 42-годишната си сестра Винъс. Тя е предприемала много завръщания, включително след животозастрашаваща белодробна емболия.

Уилямс става професионалистка на 14 г., през 1995 г., и е тийнейджърка феномен. Печели първата си титла от Големия шлем на 17 г. - на US Open през 1999 г.

Тенисистката не крие, че решението ѝ да се оттегли все още е мъчително за нея.

„Чувствам огромна болка. Това е най-трудното нещо, което някога съм си представяла. Мразя го. Мразя, че трябва да съм на този кръстопът. Продължавам да си повтарям, че ми се иска да е лесно за мен, но не е така. Разкъсвам се: не искам всичко да свършва, но в същото време съм готова за това, което следва."

Успехът на Уилямс не се ограничава само до победи на сингъл. Със сестра си Винъс тя сформира и едно от най-великите партньорства на двойки в историята. Двете печелят 14 титли от Големия шлем на двойки жени.

Серина печели и четири златни олимпийски медала, три от които на двойки, и две титли от Големия шлем на смесени двойки през 1998 г.

Сестрите Уилямс са първите афроамерикански шампионки в Големия шлем след Алтея Гибсън през 1958 г.

Успехът на Серина Уилямс се дължи на нейния сервис, мощ, атлетизъм и манталитет.

В дългия си емоционален текст за Vogue Уилямс обяснява, че след като е контузила сухожилието си на Уимбълдън миналата година и е отсъствала година от спорта, не е била сигурна дали някога ще се завърне. Дискусия с легендарния играч на голф Тайгър Уудс я връща на тренировъчните кортове. Тя играе на сингъл на Уимбълдън през юни и губи в първия кръг от французойката Хармони Тан.

Уилямс не заявява изрично, че ще се оттегли след тазгодишния US Open.

"Боже мой, как ми харесва тенисът - възкликва тя. - Но сега започна обратното броене. Трябва да се съсредоточа върху това да бъда майка, върху духовните си цели и най-накрая да открия една различна, но просто вълнуваща Серина. Ще се наслаждавам на тези няколко седмици" - пише тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!