Григор Димитров ще играе на финал в Лондон!

Българинът завършва годината като номер 3 в света

OFFNEWS 19 ноември 2017 в 00:10 12756 5

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще играе за титлата във финалния турнир на АТР в Лондон! Българинът постигна изключителния успех след победа с 4:6, 6:0, 6:3 над американеца Джак Сок в доста нервен мач, преминал през невероятни обрати. 

В другия полуфинал по-рано днес белгиецът Давид Гофен сензационно надви в три сета шесткратния шампион Роджър Федерер (Швейцария). По-рано през седмицата Григор помете Гофен в груповата фаза с 6:0, 6:2. Самият белгиец заяви след класирането си на финала, че не иска за съперник в спора за титлата именно Григор, който излиза като фаворит в двубоя тази вечер от 20 часа. Мачът ще бъде излъчен пряко в ефира на Mtel Sport.

"Джак е много силен играч и ми създаде доста проблеми. Първият сет започна добре за мен, но след това не играх най-добрия си тенис. После показах по-голямо желание, наистина много исках да спечеля и дадох всичко от себе си. В такива мачове е важно да не се поддаваш на негативните емоции и да опиташ да си позитивен максимално дълго. Отново ще играя с Давид Гофен, но този мача няма да има нищо общо с другия. Излизаме на финал, в последния мач за годината", каза Григор, който от понеделник ще бъде №3 в света веднага след Рафаел Надал и Роджър Федерер. 

Първи сет

Григор спечели откриващото си подаване, макар да позволи на съперника да изравни след 40:0, след което постигна пробив и поведе с 2:0. Сок показа признаци на съпротива при сервис гейма на Димитров, като поведе с 30:15, последва изравняване след бекхенд уинър и 3:0 след топка в аут на американеца. Последва дълго разиграване, преминало през много перипетии, като в крайна сметка Сок не допусна втори пробив и спечели първия си гейм. Григор спечели първите две точки в сервис гейма си, допусна изравняване, след което принуди американеца да прати топката в аут, но пресили форхенда и се стигна до ново равенство. Топка в аут позволи на Сок да стигне до точка за пробив и още в първата възможност американецът го върна. Американецът взе бързо своето подаване и изравни резултата в геймовете до 3:3.

Следващото разиграване премина под доминацията на сервиса на Григор, който максимално затрудни Сок и го принуди да греши. Самият българин също се поддаде на напрежението и допусна поредни двойни грешки, довели до равенство, но спечели последвалото наддлъгване край мрежата, след което затвори гейма. Последва изравняване, след което Сок стигна до точка за пробив, спасена от Григор, но само за да се стигне до нова възможност за американеца след двойна грешка на българина. Аут на Григор позволи на Сок да стигне до втори пробив и 5:4 в негова полза. Американецът поведе в решителния за сета гейм, след което допусна двойна грешка. Последва продължително разиграване, завършило с излизане на Сок до мрежата и точка за него. Сок стигна до два сетбола след грешка на Григор, който прати топката в мрежата и още при първата възможност спечели сета с 6:4 след 48 минути игра.

Втори сет

Григор поведе, а след това се приближи до пробив след три поредни грешки на американеца, който за финал прати топката в аут и така българинът поведе с 2:0 също като в първия сет. Последвалият гейм започна чудесно за Димитров, който с форхенд уинър по диагонала поведе и без особени проблеми затвърди пробива. Концентрацията на Сок рязко спадна и Димитров стигна до втори пробив в сета и 4:0. Българинът сгреши в първото разиграване на своя сервис гейм, след което принуди Сок да сбърка на свой ред. Играта на Димитров тръгна и той затвори гейма, за да поведе с 5:0. Григор дръпна с 30:0 при подаването на Сок, американецът изравни, но след това прати топката в мрежата и се стигна до сетбол, а нова грешка на Сок доведе до равенство в сетовете.

Трети сет

"Геврекът" от втория сет не деморализира американеца, който стигна до точка за пробив при серви гейма на Димитров, но българинът оцеля и поведе. Сок показа "мускули" със сервиса си и изравни. Последва поредното продължително разиграване, минало през равенство и водачество на Григор с перфектен бекхенд по правата и геймбол след помощ от мрежата. Двойна грешка, пета в мача, върна Сок в играта, но аут на американеца доведе до 2:1 за Григор.

Грешките на Сок продължиха и в четвъртия гейм, но силният му сервис отново го измъкна и се стигна до равенство 2:2. С образцов бекхенд по правата Григор поведе в петия гейм, след което сгреши една полувисока топка, която прати в мрежата. Григор пръв стигна до геймбол, последва фантастично разиграване, къса топка в полето на Сок и 3:2. Американецът си върна на Григор в началото на шестия гейм с къса топка, след което засили сервиса и спечели две лесни точки. При първото по-продължително разиграване Григор принуди Сок да сгреши, но след това сам прати топката в мрежата и Сок изравни за 3:3.

Григор взе набързо седмия гейм и поведе с 4:3. Осмият гейм започна с обещание за пробив, след като Димитров поведе с 30:15, но Сок изравни. Григор прати топката в аут, което осигури геймбол за американеца. Негова грешка върна равенството и надеждата за пробив, но в последвалото разиграване ретурът на българина не мина над мрежата. Късметът покри Григор, след като Сок на свой ред прати топката в мрежата, последвана от негова двойна грешка. Сок спаси геймбола, но бързо се стигна до ново предимство на Димитров и след изключителен удар по правата пробивът стана факт - 5:3 и сервис гейм за спечелване на мача на Григор.

Американецът оказа яростна съпротива предвид очертаващата се загуба и дори стигна до точка за пробив, но Григор спаси, след което парализира Сок и стигна до трети мачбол. Грешка на Григор върна равенството, след като удари топката с рамката и я прати в трибуните на "О2 Арена". Сок отново получи точка за пробив, но с търпелива игра Григор върна равенството, като принуди американеца да сгреши. Нова топка в мрежата доведе до четвърти мачбол и този път Григор не сгреши - гейм, сет, мач и финал в Лондон!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7447

5

MeduimShark

19.11 2017 в 14:46

Трябваше да кажа да си го сГРИзка :)

7447

4

MeduimShark

19.11 2017 в 09:55

Ееееее ... Федерер направи каквото можа човека. Падна от Гофен и го поднесе на Гришо, който да си го схруска (пу, пу, пу да не чуе Дявола)

12256

3

Stamboloff

19.11 2017 в 09:52

Браво Гришо!
Молодец, както би казал и Волгин, щото Гришо влачи към топ 3 и него:-)