Затвор с европейски условия откриха в Бургаско

OFFNews - Бургас 10 март 2017 в 17:10 6581 5

Затворът в Дебелт

Най-натовареният затвор в страната, този в Бургас, ще остане с 300 души по-малко. Те ще бъдат прехвърлени в откритото днес общежитие от закрит тип край с. Дебелт, община Средец. В церемонията участва и служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

В най-кратки срокове трябва да започне местенето. Трябва да се монтират телефони, преди да почне организираното местене. Все пак трябва и техните права да бъдат защитени“, посочи министърът.

Тя добави, че има случаи, в които държави отказват екстрадиция на българи, заради лошите условия в нашите затвори.

Това е първото реновирано затворническо заведение с повишени изисквания към охраната, което се открива от 27 години насам. Общежитието в Дебелт е с капацитет за 450 души, като поетапно ще се прехвърлят затворници от бургаския затвор. В момента там лежат 678 души, 628 от тях са с влезли в сила присъди. В новия затвор ще работят 125 служители.

Общежитието разполага с над 100 килии. Във всяка от тях са изградени санитарни възли (тоалетна, мивка, душ) с постоянно течаща топла вода и достъп до пряка светлина. В една килия могат да бъдат настанени до четирима души. На всеки етаж има столова, а храната ще се приготвя на място в новоизградената и оборудвана кухня. Обособени са стаи за свиждане и срещи със адвокати, фитнес зала, места за престой на открито, учебни кабинети, киносалон и параклис. В общежитието ще работи и медицински център със стационар, а в непосредствена близост до местата за престой на открито е изграден магазин за затворниците. Сградата е оборудвана с всички необходими заграждения, модерна периметрова охрана, видео наблюдение и сигнално-охранителна техника с контрол на достъпа на различни нива.

Мария Павлова подчерта, че ако не е имало външно финансиране, от бюджета трудно могат да се заделят средства за нов затвор. Общежитието е на стойност над 5 млн. лв., които са осигурени от Норвежкия финансов механизъм. Строежът му продължи почти 2 години. Ремонт тече и в затвора в Бургас. Той е финансиран от държавния бюджет. След приключването му, капацитетът му ще бъде увеличен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

10.03 2017 в 19:56

Вицът:

Затворници по времето на НРБ се оплакали от условията в затворите. Станко Тодоров (министър-председател тогава) се посъветвал с Тодор Живков и уредил подобрение на условията. Разбрали студентите и се оплакали от лошите условия в общежитията и столовете. С. Тодоров пак се посъветвал с Т. Живков и той го питал:

"Абе Станко, ти тепърва ли студент ще ставаш?"

13214

4

XR4

10.03 2017 в 18:17

Дедо попе,я разкажи вица,че не го знам.

29217

3

Лопе де Вега

10.03 2017 в 18:03

Ама защо бързат да местят прости прангаджии? Тоя пандиз ми се види добър за политици, министри, боко и подобни. Нали и те ще искат европейски условия?

Поздрав!

15914

2

поп Дръвчо

10.03 2017 в 17:33

Това са добри новини. В духа на едновремешния виц за Т. Живков ("Абе Станко, ти студент ще ставаш ли тепърва?") явно сегашното ръководство на страната предусеща какво го чака.

 
X

Да помогнем на украинските деца!