Зарков обсъди с Кьовеши как да улесним работата на европрокуратурата у нас

OFFNews 13 октомври 2022 в 16:27 2894 0

Лаура Кьовеши и Крум Зарков в Люксембург

Снимка Пресцентър Министерство на правосъдието

Лаура Кьовеши и Крум Зарков в Люксембург

Днес служебният министър на правосъдието Крум Зарков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Двамата обсъдиха необходимите подобрения в законодателствата на европейско и национално равнище, които да улеснят дейността на Европейската прокуратура в държавите членки.

В края на последната си сесия 47-ото Народно събрание прие промени в Закона за съдебната власт, с които се създава независима от българската прокуратура и съответно главния прокурор Иван Гешев администрация за европейските делегирани прокурори у нас.

Финално: Европрокурорите у нас ще могат да действат независимо от Гешев

Лаура Кьовеши благодари на българското правителство за подкрепата за бързото предоставяне на самостоятелна сграда в София. Вчера Министерски съвет разпореди старата емблематична сграда на СДС на ул. "Раковски" да бъде преустроена като база за администрацията на европрокурорите в България.

По време на днешната среща между Зарков и Кьовеши е поставен и въпросът за успешното завършване на процедурата за подбор на още шест европейски делегирани прокурори, тъй като натовареността на действащите в България делегирани прокурори е много висока, уточняват от правосъдното министерство.

По-рано през деня Зарков и Кьовеши участваха в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие, на което бяха обсъдени и високо оценени резултатите от първата година на действие на европрокуратурата и беше поставен въпросът за евентуално разширяване на нейната компетентност в случаи на нарушаване на санкции, наложени от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!