Заради постоянните отводи на съдии по делото с педофила Хъл НМД иска среща с правосъдното министерство и ВСС

Даниела Добрева 13 юни 2024 в 13:00 1855 1

Даниел Хъл

Снимка Стоп кадър бТВ

Даниел Хъл

Национална мрежа за децата (НМД) поиска среща с представители на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет заради поредния отвод на съдия по делото срещу английския гражданин Даниел Хъл, обвинен в сексуално насилие и злоупотреба с 14 деца от ромския квартал "Надежда" в Сливен.

"Постоянните отводи на съдии е отказ от достъп до правосъдие в нарушение на правата на децата жертви на системно блудство, ведно с опасност от нови посегателства", изтъкват от НМД.

И напомнят, че в продължение на цяла година всички съдии по наказателно право от Сливенския районен съд се се отвели по делото. На 20 март 2024 г. това е сторил съдия Никола Маринов. След това делото е разпределено на съдия от гражданската колегия на съда, като вчера, след поредните пропилени месеци също си е направил отвод.

"Непрестанните отводи по делото срещу Даниел Хъл създават оправдан риск от прекратяване на процеса, повторна виктимизация на децата жертви, продължаване на посегателствата срещу деца в кв. "Надежда", загуба на доверие в системите на правосъдие и закрила, както и в правовата държава. Затова НМД изисква спешна среща, бързи действие и писмен отговор дали е извършена проверка за валидни основания за отводите на съдиите, какви действия са предприети, ако става дума за немотивиран отвод, и как ще се осигури продължаването на наказателното производство от тук нататък", се казва в писмото на НМД.

Национална мрежа за децата, Мрежата за правна помощ на НМД и Фондация "За Надежда" – Сливен искат от Министерство на правосъдието и Висшия съдебен съвет насрочването на среща, на която случаят да бъде обсъден и да бъдат поети ангажименти от институциите, с които да се гарантират процесуалните права на 14-те деца жертви, се допълва в писмото.

Британският пастор Даниел Хъл бе арестуван за пръв път през септември 2019 г. и обвинен за блудство с 8 български момченца от същия квартал в Сливен. През август 2022 г. бе арестуван отново и обвинен в разврат с три малолетни и едно непълнолетно момче пак оттам.

Според обвинението в периода от юни до 10 август 2022 г. Хъл подмамвал децата с лакомства и пари, използвайки положението им на зависимост спрямо него.

Година по-рано Хъл бе обвинен за събиране на дарения, за които не е платил дължимите данъци в размер на над 31 000 лв. Не е подавал данъчни декларации за дейността си. Получените дарения са за близо 1 милион лева и са събирани в периода от 2017 до 2019 г. Пасторът набирал средствата чрез видеоклипове с посочени банкови сметки за живота на ромското население в квартал "Надежда", публикувани в интернет платформа за видеосподеляне.

Даниел Хъл е с богато криминално досие и в родината си. Той има присъда от 15 месеца за педофилия и забрана да напуска Великобритания, но въпреки това е пристигнал в България и живее в Сливен от години.

  Даниела Добрева

  Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите