ВСС отложи избора на върнатия от президента шеф на ВАС

OFFNews 05 октомври 2017 в 10:22 13656 0

ВСС отложи избора на председател на ВАС за друг път

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа указа на президента Румен Радев, с който беше върнат изборът на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Държавният глава обясни, че очаква новият ВСС да направи предложение за председател на ВАС, "съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото".

Указът на президента беше вкаран в дневния ред на ВСС като извънредна точка. По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев разглеждането му беше отложено за следващо заседание на Съвет, тъй като президентският указ все още не е публикуван в Държавен вестник. 

Правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че предложението е внесено в дневния ред по-скоро за сведение на членовете на ВСС. Президентският указ е доставен в администрацията на Съвета по куриер в сряда следобед. 

Кандидатурата на Георги Чолаков беше издигната от настоящия председател на ВАС Георги Колев. Името му беше спрягано за нов председател на съда още преди кандидатурата му да бъде обявена официално. Поради съмнения за прозрачност при избора юристи поискаха от президента да върне избора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови