Военната прокуратура изправя Ненчев пред съда

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2016 в 14:17 3586 1

Военната прокуратура изправя Ненчев пред съда

Военно-окръжна прокуратура в София е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и шефa на дирекция "Отбранителна аквизация" Венислав Цанов. Двамата бяха обвинени за извършено в съучастие тежко длъжностно престъпление. Обвинението е за престъпление, извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение и довело до загуба за повече от четвърт милион лева.

Обвинението беше повдигнато на Ненчев в края на ноември. 

Според прокуратурата в периода 16 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. Ненчев е склонил умишлено Цанов да не изпълни задълженията си по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с участник, спечелил поръчка за изготвяне на военно облекло. Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран - „Интендантско обслужване” ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество.

Венислав Цанов е обвинен, че като директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” - МО и възложител по обществената поръчка, не изпълнил служебните си задължения по ЗОП, не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката и не сключил договор с този участник. Това било извършено от него както с цел да се осигури договор на втория в конкурса, така и с цел той да запази службата си като директор, след като от министъра му било отправено предложение за прекратяване на служебното правоотношение по Закона да държавния служител.

Целта на двамата съучастници била постигната: „Интендантско обслужване” ЕАД сключило Рамково споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило цена, по-висока от първоначалната с близо 260 хиляди лева.

Случаят е особено тежък поради проявената упоритост при извършването на деянието от министър и държавен служител с висок ранг и настъпването за вредни последици в особено големи размери за Министерство на отбраната.

През ноември Ненчев се сдоби и с обвинение за това, че е укрил два договора за ремонт на изтребители МиГ-29, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Става въпрос за договори с руската държавна компания РСК МиГ на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666) лв. По нареждане на Ненчев те били оставени "на трупчета" и заключени в каса на заместничката му Десислава Йосифова близо два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови