Ненчев с второ обвинение: Този път за униформите на военните

OFFNews 25 ноември 2016 в 11:41 4111 2

Ненчев с второ обвинение: Този път за униформите на военните

Снимка БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев се сдоби с второ обвинение. Военноокръжна прокуратура – София го привлече като обвиняем за престъпление по служба, извършено в съучастие с негов подчинен. Според военните прокурори той умишлено склонил директора на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Венислав Цанов да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв.

С Решение № 100/20.10.2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11.08.2014 г. със заповед министърът на отбраната В. Шаламанов е определил В. Ц. за възложител на обществената поръчка.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.
Разследването на ВОП-София е установило, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество „Лортън“ ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. В. Ц не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. В. Ц. не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество - „Интендантско обслужване” ЕАД.

Върху управителя на „Интендантско обслужване” ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на „Интендантско обслужване” ЕАД.
От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД .
Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването по делото продължава.

Ненчев отказа да коментира по същество обвинението си, но го обясни с това, че с действията си като министър бил засегнал нечии икономически интереси. Без да уточнява чии са те, обвини главния прокурор, че изпълнява поръчката срещу него.

Министърът на отбраната в оставка се обяви за радикална реформа в прокуратурата и обясни, че в оставащите му дни като депутат ще работи за това.

Очаква се по-късно днес прокуратурата да оповести подробностите за второто обвинение на Николай Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

2

синя сова

25.11 2016 в 23:26

Няма да я привикат...тя не е от Реформаторския блок...

12530

1

синя сова

25.11 2016 в 23:23

А лилето павлова няма ли да я привикват в цацаратурата????Май няма документи и следи за оползотворяването на този прословут милиард за санирането...