ВКС смекчи присъдата на убиеца от Сотиря

Той е осъден на доживотен затвор, който му дава възможност да излезе на свобода след време

OFFNews 17 август 2021 в 15:20 2521 1

Върховният касационен съд смекчи наказанието на 21-годишния Мартин Трифонов за убийството на 6-годишната Кристин от сливенското с. Сотиря и го наказа с доживотен затвор, което му дава възможност да излезе след време на свобода. 

През септември 2020 г. Бургаският апелативен съд постанови доживотен затвор без замяна, като призна Трифонов за виновен за смъртта на детето, причинена умишлено по особено жесток за жертвата начин.

Върховните магистрати приемат, че упражненото върху Кристин насилие е брутално и самоцелно. Трифонов е осъждан двукратно в миналото, въпреки крехката си възраст. Още преди убийството е извършил престъпления, насочени към половата неприкосновеност и собствеността на гражданите.

"Фактът, че е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода и само година по-късно е осъществил инкриминираните деяния означава, че не е преодолял липсата на задръжки, не е изградил морални ценности, продължава да не зачита установените норми на поведение", пишат от ВКС.

Според върховните магистрати "многобройните и драстични отегчаващи обстоятелства, както и рискът от рецидив обуславят извод, че подсъдимият следва да бъде постоянно изолиран от обществото чрез налагане на наказание доживотен затвор", но добавят, че липсват предпоставките за определяне на изключителната санкция "доживотен затвор без замяна".

"Приложението на извънредната мярка е в зависимост от оценката на перспективите за личността. В конкретния случай не може да бъде направена категорична прогноза за невъзможност за положително развитие след повече от двадесет години", пише още в мотивите.

Според състава на ВКС решителен аргумент в подкрепа на искането за налагане на по-лекото наказание е възрастта на подсъдимия, която е съвсем близка до минималната по чл. 38, ал. 2 от НК. "Процесът на деградация на личността не е продължил достатъчно дълго, поради което съществува вероятност да е обратим", се казва още в мотивите на ВКС.

Кристин бе убита на 15 август 2019 г. по особено жесток начин - бе пребита и изнасилена, а извършителят Мартин Трифонов се опита да укрие, но малко след това бе прострелян при задържането.

Окръжната прокуратура в Сливен му повдигна три обвинения – за убийство, за блудство и за изнасилване. Законът предвижда наказания за трите обвинения до 30 г. затвор, доживотна присъда и доживотна без право на замяна. Съдът в Сливен поиска за Трифонов най-тежкото наказание, но защитата обжалва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови