ВКС сложи точка на спора за двореца 'Врана'. Бившият цар-премиер е негов собственик

OFFNews 12 декември 2022 в 16:17 2872 5

Снимка Архив

Дворецът "Врана".

Върховният касационен съд не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд и така окончателно Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок са признати за собственици на парка и двореца "Врана". А претенциите на държавата към тях - отхвърлени, съобщи "Лекс". 

Според върховните съдии решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото "Царска Бистрица", постановена след произнасянето на Конституционния съд. Именно по това дело ВКС за първи път уважи искането на защитата на Сакскобургготски да бъде попитан КС какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). КС прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г. 

Държавата твърдеше, че е придобила двореца "Врана" на три основания. Миналата година и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии и така след днешното определение на ВКС решението им остава в сила.

Държавата е поставила 11 въпроса, с които да обоснове допускането на касационно обжалване, както и е поискала делото да бъде спряно и да бъде образувано тълкувателно дело. ВКС отхвърля искането за постановяване на тълкувателно решение, като сочи, че въпросите, на които държавата иска да се отговори в него, или са изяснени, или са неотносими към казуса "Врана".

ВКС допуска обжалване на решението на САС само по отношение на останалите наследници на бившите царе – Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, тъй като без да са подали въззивни жалби, САС се е произнесъл и за тяхната собственост.

"С това решение се слага край на спора за "Врана" – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановя една правна и житейска справедливост, защото когато държавата е отнела от някого нещо и го връща, самата тя трябва да се съобрази със своите актове. След като някога е отнела "Врана" от царското семейство именно като имущество на царя, няма как години по-късно да твърди, че то е нейно още към момента на одържавяването", коментира защитникът на Сакскобургготски и Хробок адвокат Валя Гигова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

5

путин хуйло

12.12 2022 в 21:04

кобургската династия в България: педераста фердинант 1 - две национални катастрофи; тъпия борис 3 - една национална катастрофа; проститутката на путю и дс-мутромафиотите симеон 2 - само една национална мутромафиотска катастрофа, но завинаги!

-1200

4

путин хуйло

12.12 2022 в 21:02

с идването на царА, пропутинската дс-мутро мафия взе страната "на ръчно управление"! Самият илия павло се похвали затова в шоуто на един напълно деградирал плешив наркоман, който наскоро искаше да управлява! Незабравяйте, че мутротиквата се появи именно по това време, а персоналната му задачата бе да бъде "усвоена" всяка една стотинка от финансовите помощи на ЕС за най-бедната и скапана страна в Европа!

-1200

3

путин хуйло

12.12 2022 в 21:01

Крадецът софиянски подари "Врана" на царА, чрез деактуване на общински имот! - Т.е. общината сама се отказва и дарява имот на частно лице! Останалите дворци царА си ги върна сам по същия начин с решения за деактуване от областните управители назначени от него! Защо това не се казва?!!!

2073

2

Johnny B Goode

12.12 2022 в 17:08

Тъй де, няма да го оставят да посреща Митрофанова и пратениците на Путин и Гундяев без дворец.
А един ден ще я остави на Хасанчо.

22547

1

dolivo

12.12 2022 в 17:00

Честито Симеоне!