ВКС окончателно: Пеньо Мангъров-Чешкия ще лежи 12 г. в затвора за отвличане и изнасилване

OFFNews 03 октомври 2023 в 16:11 2047 1

съд

Снимка Архив

ВКС окончателно остави в затвора Чешкия.

Криминално проявеният Пеньо Мангъров, по-известен като Сашо Чешкия, ще лежи в затвора 12 г. за отвличане и изнасилване на жена в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, реши окончателно Върховният касационен съд. 

Делото е по касационна жалба на Мангъров. С присъда на Окръжния съд – Пловдив той е признат за невинен по обвинението за отвличане на жена при условията на опасен рецидив. Признат е за виновен, че на три пъти, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода, не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено, е принудил със заплахи жена да прави секс с него. Наказан е със затвор за срок от 6 г.

С новата присъда на Апелативния съд в Пловдив е отменена оправдателната част на окръжния съд и Сашо Чешкия е признат за виновен по обвинението за отвличане, като му е наложено наказание от 12 г. зад решетките. Увеличен от 6 на 8 г. е срокът на наказанието затвор по обвинението за принуда. Определено е едно общо наказание за двете престъпления от 12 г. затвор. Първоинстанционната присъда е потвърдена в останалата ѝ част.

Тричленният състав на ВКС приема, че не трябва да се удовлетворят касационните претенции и че атакуваната присъда следва да бъде изцяло потвърдена. В мотивите е записано, че въззивната инстанция е направила контролиран и критичен прочит на доводите и съображенията на окръжния съд и е направила свой собствен. Обърнато е внимание на поведението на пострадалата - не е отишла в полицията незабавно, и на свидетелстването й в различните фази на процеса. 

Установено е, че жената не е имала конкуренция като сексуален обект, а действията на Пеньо Мангъров са умишлени. Показал е на пострадалата видеоклип и започнал със заплахите срещу нея и родителите й.

"Това далеч не е флирт, прелюдия към любовно обяснение, а е директно насочено към пречупване волята на пострадалата и подчиняването ѝ на своите желания. Деецът много добре е съзнавал последиците от своите действия, от така упражнената многоаспектна принуда и нейното естество – в противоречие с правото и морала, че с тези си действия нарушава правото на отделната личност на свободен избор в духовен и физически аспект", обясняват от ВКС.

Според съда принудата е била продължителна и достатъчна, за да постави пострадалата пред избор дали да изпълнява желанията на Сашо Чешкия или да постави под заплаха своето и на роднините си здраве и живот. 

Поради изложеното оплакването за неправилно приложение на закона и искането за отмяна на присъдата с оправдаване на дееца се отхвърля изцяло от съдебния състав на ВКС. Той приема също, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Липсва несправедливост на наложеното наказание, поради което съдът потвърждава присъдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

1

Козин Човков

03.10 2023 в 17:42

А Атанас Мангъров колко години ще лежи за предумишленото убийство на хиляди българи?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки