Вдигат заплатите на вещите лица

OFFNews 14 май 2015 в 13:07 7833 1

Да се увеличат възнагражденията и сумите за разходи на вещите лица, предлагат от Министерство на правосъдието. 

За момента това са само предложения, залегнали в проекта на министерството за нова Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

В проекта се предвижда почасовото възнаграждение на вещите лица да стане в размер на 2,3% от минималната работна заплата (МРЗ) за страната, вместо досегашният размер от 5 лв. От 1 януари минималната заплата в България е 360 лв, а от 1 юли ще стане 380 лв, което означава, че се предвижда вещите лица да получават възнаграждение в размер на 8,28 лв до 1 юли, а след това 8,74 лв на час. 

За особено сложни и специфични експертизи, както и за такива, извършени в почивни дни и национални празници, възнаграждението може да бъде увеличено до 100 % от МРЗ. 

Предвижда се и актуализация на размера на възнаграждението, което се дължи на вещото лице при отлагане на делото по независещи от него причини. В момента в тези ситуации на вещите лица се заплаща по 15 лв, а предложението е сумата да е "не по-малко от 20 лв".

По 35 лв получава всяко вещо лице, като сума за разход за една нощувка. Идеята на проекта е тази сума да се повиши на 50 лв. 

Наредбата предвижда възможност и за авансово заплащане за пътни, дневни и квартирни разходи.

Ако съдът откаже да приеме заключението от дадена експертиза, то тогава вещото лице няма да получи възнаграждението си. Това обаче ще става само в случаите, когато отказът на органа е мотивиран. 

Възнагражденията на вещите лица ще се изплащат до 60 дни от приемане на експертизата. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!