ВАС прави вътрешна проверка за теча на информация по казуса 'Бадр'

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2020 в 16:36 1579 0

Със заповед от 22 юни 2020 г. председателят на Върховния административен съд (ВАС) разпореди да бъде извършена вътрешна проверка по случая с разследваната от прокуратурата комуникация между президентския секретар по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков, съобщиха от ВАС. (В текста те са записани като Prezident-Pl. Uzunov и П.Б.)

От съда уточняват, че проверката е във връзка с информация за изтекло необявено в деловодната система на съда решение, касаещо задържания в български акваториални води либийски танкер "Бадр".

Бил е извършен обстоен анализ на наличните данни, който показва, че достъп до необявеното решение на електронен и/или хартиен носител е имал освен съдийският състав по дело № 11413/2018 г., и съдебни служители, на които е възложено администрирането на делата и техническата поддръжка на деловодната система.

По този случай е образувано досъдебно наказателно производство на Специализираната прокуратура. ВАС оказва пълно съдействие, като са представени всички изискани от прокуратурата документи.

ВАС се надява, че ще бъде установен конкретният извършител, спрямо когото ще се потърси дисциплинарна отговорност. "Твърдо заявяваме, че докато не бъде идентифициран фактическият извършител, всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители от Върховния административен съд към теча на информация, е тенденциозно и безпочвено", са категорични от ВАС.

Случаят е повод в най-бърз порядък да бъдат предприети допълнителни мерки за повишаване на нивото на информационна сигурност във Върховния административен съд, които да подобрят технологичната защита на информацията от неправомерен достъп, използване, разкриване, увреждане, промяна, преглед, запис или разрушаване, се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X