ВАС отряза БОЕЦ за жалбата срещу отказа на Бойко Борисов да стане депутат

OFFNews 13 април 2021 в 15:13 2639 0

Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на Гражданско сдружение БОЕЦ срещу решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от кандидатските листи, за да не заеме депутатското си място в парламента.

Мотивите на върховните съдии са, че липсва правен интерес на сдружението, тъй като не е участвало в парламентарните изборите.

В окончателното определение  на ВАС се казва още, че на гражданското сдружение не може да се признае и правото да оспори решението на ЦИК в защита на обществения интерес, тъй като това е прерогатив на прокуратурата.

По жалбата на БОЕЦ срещу необявяването на всички 14 избрани от листите на ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” е заведено друго дело във ВАС.

От сдружението твърдяха, че ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техният състав. В този случай Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента пред парламента и то след като се закълнат като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове - премиер, кмет, областен управител и т.н. защото не могат да ги съвместяват, след като бъдат обявени за избрани, обясняваха от БОЕЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови