ВАС: Обвиненият в корупция от САЩ Андон Миталов правилно не е наказан

OFFNews 22 юли 2022 в 11:13 2429 0

чукче

Снимка Архив

Окончателно.

Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов не е извършил нарушения и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет правилно не го е наказала.

Това реши окончателно петчленен състав на Върховния административен съд, съобщи "Лекс".

Съдийската колегия се произнесе през октомври 2021 г., а вносител на предложението за образуване на дисциплинарно производство година по-рано бе тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов.

Името на Миталов нашумя покрай казуса с обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение "Русофили" Николай Малинов. През 2019 г. спецсъдията пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според НПК в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият. 

Малинов пък бе обвинен за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България.

Шефът на "Русофили" бе освободен под гаранция, но му бе наложена забрана да напуска страната.

Самият Миталов бе обявен от САЩ за корумпиран в началото на февруари 2020 г. и му бе забранено да влиза в Съединените щати. 

Сега върховните съдии посочват, че действията на Миталов по казуса с Николай Малинов са такива по разглеждане на делото и изпълняване на правораздавателната му функция. Но "липсват каквито и да е доказателства, че при разглеждане на делото съдия Миталов е нарушил умишлено служебните си задължения или че са налице умишлени действия или бездействия от страна на магистрата, вкл. нарушаване на правилата на КЕПБМ, които да накърняват престижа на съдебната власт".

Освен това изказването на американския посланик не е подкрепено с каквито и да е доказателства, въпреки че такива са изискани от страна на Съдийската колегия на ВСС. Затова не трябва да се налага дисциплинарно наказания на спецсъдията, заключава ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!