Съдийската колегия на ВСС не наказа обявения от САЩ за корумпиран Андон Миталов

OFFNews 19 октомври 2021 в 15:15 1572 0

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не наказа обявения от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов, защото не е установено да е извършил нарушение, стана ясно на заседанието на колегията днес. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС от министъра на правосъдието, който е вносител на предложението за образуване на дисциплинарно производство.

В началото на миналата година тогавашният правосъден министър Даниел Кирилов поиска от Съдийската колегия да освободи от длъжност съдията от Специализирания наказателен съд.

Името на Миталов нашумя покрай казуса с обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение "Русофили" Николай Малинов. През 2019 г. спецсъдията пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според НПК в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

Инспекторатът на ВСС, сезиран от Цацаров, обяви, че не е открил нарушения в работата на Миталов.

Андон Малинов бе обвинен и за участие в организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия в ущърб на националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близката до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организация Руски институт за стратегически изследвания срещу заплащане.

Основният спор в колегията бе дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов и пускането му да пътува в Русия, без да е искано разрешение от прокуратурата, са такива по образуването, движението и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови