ТЕЦ Бобов дол декларира пред Гешев, че повече няма да гори отпадъци

OFFNews Последна промяна на 27 април 2020 в 11:05 12816 4

ТЕЦ "Бобов дол" декларира в писмо до главния прокурор Иван Гешев, че повече няма да гори нерегламентирано отпадъци.

За това съобщава прокуратурата и уточнява, че обещанието е дошло след проверката, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на околната среда и водите. Тя бе извършена от експерти от екоинспекциите в Перник, Враца, София и Стара Загора, които са проверили как се изпълняват условията по комплексните разрешителни за горивна инсталация за производство на електроенергия,  депото за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

Установили са следните нарушения и неизпълнения от оператора на основни негови задължения в областта на екологичното законодателство:

- несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии;

- липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци - липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.

Издадена е принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

В писмото до Гешев изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД обещал да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към МОСВ и РИОСВ – Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

4

Georgi Gracata

27.04 2020 в 12:30

Обещанието в куфарче ли е предадено?

2384

3

Бабатунде

27.04 2020 в 11:41

Някога ще има ли осъден в тая държава ?

2000

2

Martin Milev

27.04 2020 в 11:35

Дали пък не може и Лилана да обещае, че повече няма да прави така? Въпреки, че най-вероятно нищо нередно не е направила. Как така на Ковачки винаги му се разминава, а на други за най-малкото нещо ги опандизват? Демокрация?

2015

1

Рапорт даден!Рапорт приет!