ВКС гледа делото срещу Цветанов за длъжностно присвояване

OFFNews 18 юни 2015 в 06:53 2979 2

Върховният касационен съд (ВКС) днес ще гледа делото на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по което той е обвинен в длъжностно присвояване. 

В края на май миналата година Софийският градски съд (СГС) оправда Цветан Цветанов за това, че като министър на вътрешните работи е разпоредил да бъдат изплатени близо 50 хиляди лева – средства от отпуски, обезщетения на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, който е получил парите, въпреки че е бил с обвинения за рекет и в Ловешкия арест.

Решението се обжалваше и пред Софийския апелативен съд (САС), който обаче също потвърди оправдателната присъда на Цветанов. 

Софийската апелативна прокуратура обжалва решението на второинстанционния съд, изразява несъгласие с оправдаването на подсъдимия и иска отмяна на въззивното решение на САС и връщане на делото за нова разглеждане от друг състав на същия съд. 

На 17 май ВКС трябваше да се произнесе по въпроса дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще влезе в затвора по делото за шестте "не"-та. По закон обаче срокът от едни месец, в който ВКС да обяви присъдата, е препоръчителен и решение по това дело все още няма.

Две съдебни инстанции осъдиха на 4 г. затвор зам.-председателят на ГЕРБ, заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия специални разузнавателни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови