Цацаров иска връщане на давността за престъпленията на комунизма

Последна промяна на 22 декември 2015 в 11:29 10153 22

Цацаров иска връщане на давността за престъпленията на комунизма

Снимка БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Конституционния съд, с което иска връщането на давността на престъпленията против човечеството и престъпленията в периода на комунистическия режим в България. 

Текстовете в Наказателния кодекс бяха внесени от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Те бяха гласувани на 17 септември и обнародвани с президентски указ от 24 сепетември в Държавен вестник. Според промените не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления престъпления против мира и човечеството и тежки престъпления, извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции.

Според главния прокурор текстовете противоречат на Конституцията и на заложените в нея принципи на правовата държава, равенството на гражданите пред закона и забраната за дискриминация. Според Сотир Цацаров текстовете противоречат също и на принципа за върховенство на имащите непосредствено действие конституционни норми "и повдигат въпроси относно съобразяването със забраната за установяване на ретроактивно действие на наказателния закон ( чл. 5, ал.3) - от гледна точка на досегашната практика на Конституционния съд".

Освен това, смята обвинител №1, изключването с обратна сила на прилагането на общите правила за давността за някои престъпления, определени по критерия субект на извършването, се конфронтира с основни права на гражданите, произтичащи от нормите на чл. 37 ал.1 и ал.7 КРБ.

Главният прокурор дава и разпоредба от Закона за МВР на конституционалистите, според която бездомници лица могат да се настаняват в специализирани заведения с разрешение на прокурор за срок от 30 дни. В искането се посочва, че подобно задържане, без лицето да има право да напусне дома по собствено желание, противоречи на Конституцията. 

„По своите характеристики принудителното настаняване на посочените категории пълнолетни лица в съответни институции, без правото да ги напускат по собствена воля, се приравнява на лишаване от свобода по смисъла на КЗПЧОС. Нормата на чл. 95а от ЗМВР не само не включва съдебен контрол във фактическия състав по вземане на решението за настаняване, но и не предвижда каквато и да е форма на съдебен контрол относно законността на задържането през цялото му времетраене. Неосигуряването от вътрешното право на достъпно и ефикасно средство за атакуване пред съд на решението на административен орган за налагане на мярка, която носи белезите на лишаване от свобода, както и на основанията, тя да продължава до пределите на предвидения срок, води но нарушаване на правото по чл. 5 т.4 КЗПЧОС“, се сочи в искането на главния прокурор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2015 в 00:14

Цацаров сигурно се чуди по цял ден как да натъкми заръчаното от шефовете. Давността е удобен начин за негласно оправдаване на престъпници. Щом има престъпление трябва да има и наказание независимо кога е било. То и по времето на холокоста не се е брояло за престъпление масовото избиване, но който намерят жив от охраната на лагерите независимо на колко години е и колко време е минало, го осъждат.

22.12 2015 в 20:39

Хехехе, еми те по време на соца НЕ СА БИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ бе. Не може СЪС ЗАДНА ДАТА а съдиш някой за нещо, което навремето не е било "престъпление". Тогава такива са били законите, и никой не е знаел, че по-късно ще ги променят. Хората са изпълнявали тогава действащите закони, а не бъдещите.

Законите нямат "обратна сила" (ретроактивно действие), това е основен ПРИНЦИП НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА. Иначе става произвол и съдебна разправа "по целесъобразност". Това е било типично за КОМУНЕТАТА, обаче сега ДЕМОНОКРАСТИТЕ искат мъст и разправа с бившите си политически си противници. СЕДЕРАСТИТЕ колко години бяха на власт, що не осъдиха някой или не лустрираха? Щото знаеха, че е НЕЗАКОННО.

Обаче ДЕМОНОКРАСТИТЕ, ЛИБЕРАСТИТЕ, ТОЛЕРАСТИТЕ, МУЛТИКУЛТУРАСТИТЕ, ПОЛИТКУРЕКТОРАСТИТЕ и обикновените педерасти са дори още по-лоши и отмъстителни дори от ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ. Омерзен съм.

22.12 2015 в 19:34

голяма работа

22.12 2015 в 17:41

A a3 uckaM /YCTPAЦИЯ !!!

22.12 2015 в 17:38

Правилно.
И да се върнат привилегиите на активните борци на техните наследници.

22.12 2015 в 16:55

Това прасе може да се окаже по-опасно комунистическо прасе и от онова другото прасе, което искаха да направят шеф на ДАНС.

22.12 2015 в 15:56

Каквото и да кажем за цацата, то ще е твърде много.

22.12 2015 в 15:29

.

Алооо, Костов Югенд !!!
Стегнах си багажа и остана само ми кажете къде е вашия Дахау ?
В Драгалевци ?
Или ако обещая да слушкам и да викам "КОЙ_НЕ_СКАЧА_Е_ЧЕРВЕН", ще ми се размине тоя път ?!!

КВИЧЕТЕ КОСТОКОКИ !!!

.

22.12 2015 в 15:14

Бълва се симулация на активност от прокурора на републиката, барем забравим КТБ, Масларова, Бисеров, Галеви. ГЕРБ даде милиард на Пеевски и половин милиард на Златев с последните поръчки за "Хемус". Докато Цеко сече "Витоша" и плаши с неоткриване на сезона, Цацата се прави на прокурор, а Бойко храносмила Москов и остатъците от Реформаторския Блок, който избраха лапането. Въобще, стабилност за чудо и приказ.

22.12 2015 в 14:44

Нямам против и севернокорейския принцип - + 3 поколения в затвора за такива. Няма как да си гнусен червен доносник и да възпиташ поколение - няма как твоите изчадия да са нормални хора с такива родители, тей, че - по куршум за всеки от родата.