Отпадна давността за престъпленията на комунизма

Ивайло Анев Последна промяна на 17 септември 2015 в 11:00 16442 32

Отпадна давността на престъпленията, извършени от властта по време на комунистическия режим, като мъченията и убийствата в трудовите лагери, така че да стане възможно отговорните за тях да бъдат изправени пред съда.

Това стана, след като депутатите приеха промени в Наказателния кодекс, предложени от ГЕРБ и РБ.

Според вносителите тежките престъпления против правата на човека, извършени от ръководни дейци на Българската комунистическа партия в периода 9 септември 1944 година-10 ноември 1989 година, не се изключват по давност и ще подлежат на наказателно преследване.

В текстовете са изброени конкретните престъпления срещу човечеството, част от които са приписвани и на комунистическия режим у нас: лишаване от свобода в нарушение на основните правила на международното право, преследване на определена група или общност поради политическа принадлежност, "насилствено изчезване на лица", депортиране или насилствено преместване на население и убийство.

"Законопроектът възобновява дебатите в 41-ото и 42-ото Народно събрание по отношение премахване давността за тежките престъпления, включително тези, извършени в Народна република България по време на комунистическия режим. Част от тези престъпления могат да се третират по международното право, като престъпления срещу човечеството. Премахването на давността за тяхното преследване се третира в Конвенцията на ООН от 1968 г. за прилагане срока на давност по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството", се казва в мотивите към законопроекта.

От БСП остро разкритикуваха законопроекта, като депутатът Филип Попов заяви, че текстът е уродлив и нескопосан. "Както и да го напудрим, той си остава същият", категоричен беше той. 

Петър Славов от Реформаторския блок отговори, че е учуден от това, което чува от ляво. "За никой нормален гражданин не е нормално едно наказание да остане ненаказано. Става дума за изключително тежки престъпления", заяви Славов.

По думите му, цели групи от населението са били застрашени, само защото са изповядвали други вярвания. 

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заяви, че днес депутатите могат да излязат с високо вдигната глава от залата. "Ако лявата страна са модерни социалдемократи, да приемем този закон, за да се приеме като разкаяние от ваша страна", обяви той.

Янаки Стоилов от БСП веднага го репликира, че не се разкайва за живота на неговите родители и дядовци. Той коментира, че те са живели достойно, работили са, съграждали са България, те са хора, чиято памет остава неопетнена.

Независимият депутат Велизар Енчев реши да обясни на залата за криптофашистите и директно обвини министъра на отбраната, че е криптофашист, което принуди председателстващият заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) да го отстрани от заседанието

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2015 в 21:17

samo beroe

18.09 2015 в 13:02

Абе курво Раданчова, те един Цветан Цветанов не могат да осъдят, въпреки тоновете доказателства, тоя ми приказва за престъпленията на властта преди 60 години.

18.09 2015 в 07:52КОМУНИСТЪТ http://dedinsky.blogspot.com/2014/11/blog-post.html?spref=tw

18.09 2015 в 07:48КОМУНИСТЪТ http://dedinsky.blogspot.com/2014EO/11/blog-post.html?spref=tw

18.09 2015 в 05:37

Значи ли това че разследването на убийството на Георги Марков, което бе закрито през 2013 година поради давност, ще се възобнови?
Въпреки неоспоримите доказателство няма още конкретно обвинен извършител или група.

18.09 2015 в 00:46

Иска ми се да се зарадвам.
Чух част от свинщините, казани днес в Народното събрание. Комунистите не са изчезнали. Впрочем, не са и далеч от властта. Има как да се действа срещу тях.

18.09 2015 в 00:15

Абе хора, какви са тези глупости, от тях не остана жив ни един, синовете и внуците им ни управляват, унищожиха България, земята, хората, всичко. На практика това е една територия на документи, нужна за интересите между ЕС и Турция! Децата им трябва да гоним, те носят гена на убиеца и го доказаха за 25 години! Това са празни приказки, няма един осъден, дори Газдов, Гогов и Горанов умряха на по 90 години! Изпуснахме ги, сега техните деца ще ни разкажат играта до край, а те нека си спорят дали е уродлив текста или не!

17.09 2015 в 20:56

За мен и семейството ми,престъпленията на КомунизЪмЪт,никога не са имали давност.Аз съм ги преживял донякъде,чрез съдбите на дядовците ми и най-вече,чрез тази на тате,Бог да го прости.
Животът ме срещна със сина на прокурора от т.нар."Народен"съд,произнесъл се върху живота на дядо ми.Той,естествено,не носи отговорност за делата на баща си.Но,като разбра,чий внук съм,ме намрази на мига.Злоба.Човекът и до ден днешен,е обществено значима фигура,члууен на БКП/БСП.От тези,които ги "дават по телевизора".Естествено-милионер в евро.
Янаки Стоилов беше тъй горд днес,че е от партизанско потекло...."потомък на тези,които били построили България".
Аз не търся отговорност от бай Янаки.За предците му,партизани.
Но нито дедите му,нито баща му,простиха на нас-инакомислещите,умните,образованите и богатите от преди 9.9.44г.
Те ни унищожиха,мразеха,мразят ни и до ден днешен.

17.09 2015 в 19:40

чакаха да измрат на спокойствие мародерите и сега приемат закона, иначе доста герберска рода (наедно със създателите им комунистите и братчето им дпс) трябваше да отидат там където им е мястото - в затвора
 
X